Медия без
политическа реклама

Германски екип измери високо замърсяване на въздуха в София

06 Март 2024
Илияна Кирилова
Замърсяването с азотен диоксид се дължи на транспорта и надвишава 18 пъти нормите

Екип от експерти, ръководен от водещ международен специалист по качеството на въздуха, потвърди високото замърсяване с азотен диоксид в София, съобщават от Екологично сдружение "За земята", предаде БНР. 

Стойностите, които показва първото по рода си измерване в града, представляват сериозна заплаха за здравето на жителите му. Основен източник на азотен диоксид в София е транспортът, категорични са експертите.

Доктор Аксел Фридрих е бивш дългогодишен директор на Дирекция "Околна среда, трафик и шум" на Федералната агенция за околна среда на Германия и консултант на водещи световни институции по въпросите на замърсяването от транспорта.

Ползвайки прецизна мобилна апаратура за отчитане на концентрациите на азотен диоксид, доктор Фридрих и екипът му са измерили замърсяването на въздуха в различни части на София, а резултатите сочат, че независимо дали отиваме на училище, шофираме или чакаме на спирката, пребиваването на софийските улици е опасно за здравето ни.

Измерванията отчитат пиково замърсяване с азотен диоксид, надвишаващо 18 пъти препоръчваните от Световната здравна организация нива. Така се потвърди факт, който години наред се отрича официално от местните власти.

В София има опасно замърсяване с азотен диоксид. Замърсяването не е официално констатирано досега, защото двете транспортно ориентирани автоматични измервателни станции са сложени далеч от пътното платно, и то в неподходящи райони на града, смятат експертите. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?