facebook
twitter

България

ГЕРБ спести на новите министри въпросите на опозицията

Смененият Нанков може да се върне в МРРБ като зам.-министър
857
Илияна Кирилова
Новите министри положиха клетва в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

След близо 3-часов дебат, почти незасегнал темата по същество, Народното събрание одобри вчера промените в състава на правителството. Бившият главен секретар на МВР Младен Маринов поема ведомството от Валентин Радев. Николай Нанков отстъпи регионалното министерство на депутата от ГЕРБ Петя Аврамова, но по думите на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов вероятно ще се върне на предишната си длъжност на зам.-министър. Ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков ще наследи Ивайло Московски като транспортен министър.

Рокадите получиха подкрепата на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”. БСП и ДПС гласуваха „против” и поискаха оставката на целия кабинет. Премиерът Бойко Борисов за пореден път демонстрира пренебрежение към Народното събрание и въобще не се появи. Замести го вицепремиерът Томислав Дончев, който представи кандидатите. Половината кабинет също не присъства, включително министрите в оставка.

Парламентарното мнозинство отклони всички опити на опозицията в лицето на БСП да получи отговори на свои въпроси от новите министри. Това раздразни социалистите, които повече от час атакуваха водещия заседанието Емил Христов от ГЕРБ с искания да включи Маринов, Аврамова и Желязков в дискусията. Той обаче остана непреклонен, аргументирайки се, че дебатът е парламентарен и в него могат да участват само депутати.

В тази разпра изтече почти половината от времето, което депутатите заделиха за дебата. Още в самото начало социалистите настояха, че кандидатите трябва да се включат, за да покажат, че „не са просто пионки”. Управляващите обаче не допуснаха това. А бившият културен министър Вежди Рашидов поиска оставките на лидерите на левицата – били лоша опозиция, правели управлението лениво и така застрашавали националната сигурност.

ДПС също обяви, че „потенциалът на този кабинет е изчерпан”. „Обществото очаква професионализъм и компетентност, но няма как да го получи от днешните управляващи”, заяви партийният водач Мустафа Карадайъ. „Един вицепремиер цяло лято се хвали, че е затворил две заведения. Представяте ли си какъв е мащабът на мислене в главата на този човек?”, подкрепи го Йордан Цонев.

Нападките на опозицията предизвикаха зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който с числа и статистики се впусна да доказва, че сегашното управление е по-добро от всички предходни. Той обясни, че новите членове на кабинета ще продължат това, което са вършили предшествениците им – назначения на нови полицаи, строеж на магистрали, обезопасяване на пътищата. „С предсрочното пускане на отсечката Кресна-Сандански ще може да спестите още 20-30 км, за да може по-бързо да отивате до вашите лични имоти в Гърция”, насмешливо се обърна той към социалистите.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Политиците купуват с държавни пари индулгенция за греховете си

13.02.2019

Людмил Илиев

2019 1
БСП ще сменя управлението, на което е съучастник

12.02.2019

Таня Петкова

6583 21
Руският посланик отрече страната му да има връзка с отравянето на Гебрев

11.02.2019

1135 22

Коментари

buratinob

Таз опозиция, нима не вярва на Баце?

Как така ще Му пипа калинките.

Баце тоя номер го знае още от първият мандат.

Тогава едни европци Му разпънаха на петолъчка кандидатката за комисар.

Ще  питата а?

Вече никакви въпроси.?

Влез или се регистрирай за да коментираш