Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ оправдаха скандални назначения в София с нов закон

Провалилите се кметове на район "Студентски" и "Изгрев" влизат в бордовете на общински дружества

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди изборите Фандъкова твърдеше, че доверието на хората ще е най-важното при избора на хора, с които да работи.

Бившите кметове от ГЕРБ в столичните райони „Студентски“ и „Изгрев“ - Димитър Дилчев и Цветомир Жеков, почти сигурно ще бъдат назначени в управителните съвети на скандалните общински дружества "Център за градска мобилност" и „Чистота Искър“. Дилчев и Жеков бяха кандидати на кмета Йорданка Фандъкова за същите райони и на последните избори, но загубиха вота. На тяхно място избирателите предпочетоха представителите на „Демократична България “ - Петко Горанов, и на БСП - д-р Валентин Георгиев.

Сега обаче управляващата партия се опитва да намери нови общински служби за бившите кметове. С гласовете на съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС и на Карлос Контрера от ВМРО комисията по транспорт реши вчера Дилчев и Жеков да влязат в управителните органи на ЦГМ и „Чистота- Искър“. Окончателното гласуване в Столичния общински съвет ще e в четвъртък.

От ГЕРБ мотивираха предложението си с това, че директорските съвети на двете дружества са в намалени състави и че Дилчев и Жеков се избират временно до провеждане на конкурси за двете позиции. Неотдавна обаче Народното събрание приело Закона за публичните предприятия, залагащ нови изисквания към членовете на УС и контролните органи на държавни и общински дружества. „Условията и редът за провеждане на конкурси се уреждат в правилник за прилагането на закона. Той трябва да бъде изработен в срок от 6 месеца, но още не е готов. Съгласно решение на Върховния касационен съд от декември м.г. обаче решенията на ръководства с под установения минимум от членове са нищожни. Ето защо сега не можем да обявим конкурси, но в същото време не можем да оставим и дружествата с нелегитимни УС", коментира вносителят на доклада Николай Стойнев от ГЕРБ. Според него, въпреки че само преди няколко седмици избирателите решили Дилчев и Жеков да не заемат повече обществени длъжности, двамата били много добри специалисти и доказали се управленци.

Против предложението гласуваха БСП, „Демократична България“ и независимият Борис Бонев от „Спаси София“. „Подхода „дайте да дадем в последния момент“ сме го гледали много пъти през последните 12 г. Други управителни съвети също са в непълен състав, но там не се бърза с попълването. Нерядко формулировката „до провеждането на конкурс“ се оказва най-постоянното нещо в управлението на София“, коментира Калоян Паргов от БСП. „Става дума за очевидна партизанщина. Говорим за загубили изборите районни кметове, на които сега се търси работа в общински бордове“, допълни Владислав Панев от „Демократична България“. Борис Бонев предложи вносителите на доклада да го изтеглят сами, но Стойнев не го направи и той мина със 7:5 гласа.

------------

От скандал на скандал

Цветомир Жеков беше кмет на района, в който бяха построени сградите на "Артекс", които станаха причина за сериозни размествания в управляващата партия. Разрешенията за строежи в неговия район доведоха и до множество протести на живеещите там. Предстои той да влезе в "Чистота Искър", за което през лятото се разбра, че се източва с договори за наем на техника, превъзлагане на работа, възложена й директно от общината без конкурс, плащания за фиктивно извършени услуги, наемане на мъртви души и т.н. В момента "Чистота Искър" все още има договори за почистване на три района - "Люлин", Красно село" и "Красна поляна", както и за експлоатация, поддръжка и рекултивация на депата край Суходол и Долни Богров. От следващата година обаче дружеството ще почиства само "Красна поляна".

Бившият кмет на "Студентски" Димитър Дилчев пък ще попълни борда на едно от най-големите и непрозрачни дружества в София - ЦГМ. Центърът се занимава с платеното паркиране в столицата, както и с организацията на градския транспорт. Дружеството събира и разпределя постъпленията от продажбата на карти и билети и от паркирането в синя и зелена зона, като приходите и разходите му са една от добре пазените тайни в общината.

Още по темата