Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ не посмя да отстрани близки на Цветанов кметове

Номинациите за областните градове разклатиха партийната стабилност единствено в Ямбол

13 Септ. 2019НИКОЛАЙ ИВАНОВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди няколко дни лично Бойко Борисов благослови за нов мандат кмета на Монтана Златко Живков (вдясно), представител на стратегическия партньор СДС.

Без изненади и предприемане на големи рискове. Такава тактика използва ГЕРБ при определяне на кандидатите за кмет на областните градове за вота на 27 октомври. Имената бяха съобщени късно вечерта в сряда. Сред тях са и смятаните за доста близки до Цветан Цветанов кметове на Благоевград и Велико Търново - Атанас Камбитов и Даниел Панов. След отстраняването на Цветанов имаше прогнози, че двамата може да “изгорят”, но събитията от последните седмици показаха успокояване край техните номинации.

На практика ГЕРБ залага на досегашните си титуляри - освен в Пловдив, Хасково и Русе. Там отдавна бе обявено, че Иван Тотев, Добри Беливанов и Пламен Стоилов няма да бъдат издигнати отново, а вместо тях ще се състезават съответно Здравко Димитров, областен управител, Станислав Дечев, също губернатор, както и Диана Иванова, директорка на гимназия. Медийни спекулации “пенсионираха” разградчанина Валентин Василев и видинчанина Огнян Ценков, но и те бяха издигнати. Реално под въпрос сега бе единствено Ямбол, където на европейските избори през пролетта ГЕРБ не регистрира добри резултати. От този град все пак дойде разклащане на “стабилността” - партията предпочете областния управител Димитър Иванов, а дългогодишният кмет Георги Славов веднага контрира, че ще се яви като независим. Преди дни стана ясно, че хасковлията Беливанов също ще се пробва чрез инициативен комитет. Но там проблеми във вътрешнопартиен план не се очертават, тъй като местната структура се разграничи от градоначалника още при аферата “Кумгейт”.

С номинациите бе уважен и очерталият се като стратегически партньор СДС. В Монтана за пореден мандат бе подкрепен Златко Живков, а в Кюстендил - Петър Паунов. Трудно обаче Паунов може да бъде възприет като външен за ГЕРБ претендент, тъй като още преди 4 години формацията на Борисов участва в коалицията, която го издигна.

Очаквано в Плевен бе номиниран губернаторът Мирослав Петров, а в Добрич - бившият зам.-кмет Надежда Петкова. И двата града са стара болка на лидера Борисов. Там бяха единствените загуби от Реформаторския блок преди 4 години, а на европейския вот преди няколко месеца лошите резултати бяха повторени.

Партията не очаква големи проблеми в Бургас, Стара Загора и Варна, където към пореден мандат са устремени “отличниците” Димитър Николов, Живко Тодоров и Иван Портних. Разбира се, най-важно е какво ще се случи в София, където Йорданка Фандъкова ще се изправи срещу Мая Манолова.

“Ситото” за големите градове не показа връзка със сформираната преди няколко месеца т.нар Етична комисия в партията. Срещу Камбитов и Ценков например имаше сигнали в комисиите по конфликт на интереси и за незаконно придобито имущество, но явно те не са взети под внимание. Любопитно е също така, че новата звезда в Русе - Диана Иванова, е бивш активист на “Български демократичен център”, но и това не е проблем за партията.

 

КОД “ЧЕРВЕНО”

През цялото това време в БСП се разгоряха два сюжета. Те очакват финално развитие през уикенда, когато партийният пленум трябва да одобри всички кандидатури. Първият сюжет касаеше столичната партийна организация. Тя подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет въпреки отсъствието й на сбирката. Все пак лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че условие за подкрепа е Манолова да приеме платформата на партията, която включва създаване на общинско дружество по чистотата, да се предоставят не бедни хора жилища и т.н. До момента не е известен отговорът на кандидат-кмета. Председателят на БСП - София, Калоян Паргов пък призова десницата извън ГЕРБ да подкрепи бившата си съпартийка на втори тур. Какви са настроенията вдясно, показаха събития в ДБГ - Найден Зеленогорски напусна партията за това, че тя даде рамо на Манолова.

Различен сюжет се разигра във Варна, но за разлика от София той бе далеч по-драматичен. Раздираната от противоречия местна структура реши да подкрепи за кмет лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов, ако се кандидатира като независим. За националиста лобира разжалваният от Нинова местен лидер Борислав Гуцанов. На събранието обаче активисти са нарекли Костадинов “фашист”. Той е известен с редица крайни прояви, последната от които бе клип от кампанията за европейския вот, на чийто кадри се разстрелваха политици. Зам.-председателят Кирил Добрев също се е обявил против Костадинов. Той иска Гуцанов да е кандидат официално, “за да си носи отговорностите”, а неофициално - за да се провали докрай. Гуцанов предвидливо не ще да се жертва. На практика агонията в БСП - Варна, е толкова голяма, че няма кого да издигне.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?