Медия без
политическа реклама

ГЕРБ настоява за правителство между двете големи партии

Първата политическа сила ще предложи Росен Желязков за шеф на Народното събрание

11 Апр. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Единственото стабилно правителство е между двете големи партии. Защото по същество имаме еднакви виждания в програмите си.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов часове преди откриването на 49-ото Народно събрание в сряда.

Пред симпатизанти на среща, излъчена по Фейсбук, Борисов обяснява, че е изключително важно да има редовно правителство, за да бъде гласуван бюджета за 2023 г. В противен случай, по думите на Борисов, "някъде около 10-и юли държавата няма да може да плаща, защото няма бюджет".

"За да не се стигне до такъв вариант, трябва да проявим съгласие. Колкото и да ни критикуват нашите приятели, единственото стабилно правителство е между двете големи партии. Защото по същество имаме еднакви виждания в програмите си. Това е дългосрочно. Самоконтролът между подобно правителство е най-голям гарант. Обещали сме на нашите избиратели да имат "Хемус" и "Струма". Нашите колеги са обещали по четири. Да сложим Асен Василев да ги контролира, за да се случат. "Струма" да си продължи до Солун", казва Борисов.

Той посочва, че има и други варианти за коалиране, но там щяло да има голямо разделение.

"Слушам Слави Трифонов и казва, че те в парламента ще играят ролята на държавен контрол. Те ще контролират. ДПС са готови да управляват винаги. Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи. Очаквам в следващите дни повече мъдрост от колегите. Иначе отиваме на избори без бюджет. Без нас правителство не може да има. Готови и диалогични сме. Поставяме България над всичко. Единствено искаме към нас да има уважение. Победихме ги заедно, поотделно, с бюлетини и машини. Имаме право да искаме с диалог да управляваме по-добре. Всеки, който мисли за доброто на страната и поставя народа над всичко.", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи още, че ГЕРБ ще издигнат за председател на парламента Росен Желязков, а за заместник председател - Росица Кирова. Десислава Атанасова пък отново ще бъде председател на ПГ на ГЕРБ.

От Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че няма да издигат номинация за председател на Народното събрание, съобщи БНР като се позова на свои източници. Според медията Никола Минчев ще бъде предложението на коалицията за зам.-председател на парламента. 

Другите политически сили, които влизат в парламента, запазиха мълчание кого ще подкрепят за председател на парламента. По традиция в деня преди първото заседание политическите сили, които влизат в състава на новия парламент, трябва да обсъдят номинациите за председател и подкрепата към него. Засега обаче няма информация такова заседание да се е състояло.

Председателят на новото Народно събрание трябва да бъде избран в рамките на първото заседание, което ще започне в сряда в 10 часа. Всички парламентарни групи имат право на зам.-председатели. Заседанието утре ще бъде открито от най-възрастния депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. 

Изборът на председател на 48-ото НС беше изпълнено със скандали. И тогава от ГЕРБ-СДС предложиха Желязков за шеф на парламента, но кандидатурата му не бе одобрена. Депутатите прекараха безпрецедентните 3 дни в раздори и в крайна сметка избраха Вежди Рашидов. До компромиса се стигна, след като четири формации – ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и ''Български възход'' постигнаха съгласие. Заместник на Рашидов беше Росен Желязков, който заедно с Никола Минчев (ПП), Йордан Цонев (ДПС) и Кристиан Вигенин (БСП) бяха най-редовните водещи на заседанията.

Според политолози президентът Румен Радев е избързал със старта на новия парламент непосредствено преди Великден. ''Това е празник за абсолютно всеки българин и три дни по-рано или по-късно нямаше да се свърши света'', заяви за Би Ти Ви политологът Татяна Буруджиева. ''Това, че миналия път е дал прекалено много време не означава сега да не даде никакво'', смята доц. Даниел Смилов. Според тях президентът не бави процедурата, тъй като има шанс да отидем отново на избори.

Още по темата