Quantcast
ГЕРБ изпадна в изолация в много общински съвети | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ изпадна в изолация в много общински съвети

Отстъплението, което партията регистрира в изборните резултати спрямо 2015 г., вече й носи негативи
1 129
Чрез Йордан Йорданов и Мая Димитрова ГЕРБ са елиминирани от управлението на Добрич засега. Снимка: Фейсбук

Макар хвалбите на ГЕРБ и Бойко Борисов за категоричен успех на местния вот да не спират, партията изпадна в изолация в много общини при първите заседания на съветите им. Те бяха проведени в последните дни на миналата седмица, когато се избираше председател. И макар групите на ГЕРБ да са най-многочислени, те не успяха да излъчат шеф на органа. Всичко това е следствие от отстъплението, което партията регистрира в изборните резултати спрямо 2015 г.

В Добрич се оформи съюз “Всички срещу ГЕРБ” зад кмета Йордан Йорданов (издигнат от местна десноцентристка коалиция). Освен за него ползата е за БСП, която с едва 7 представители в 41-членния ОбС излъчи председател - юристката Мая Димитрова. ГЕРБ разполага с цели 15 съветници, но засега не среща подкрепа нито от партньорите на национално ниво - ВМРО, нито от ДПС, които им помагаха на самия вот. Съюзът зад Йорданов (неговата формация е с 13 мандата ) засега действа без дългосрочно споразумение.

Много интересно бе и първото заседание в Созопол. Бившият кмет Панайот Рейзи е вече съветник от СДС, а партията, заедно с приятелите си от ГЕРБ, има общо 8 съветници. Коалицията обаче остана в малцинство, защото с един глас по-многочислен се оказа съюз между БСП и партия МИР. Така градът ще се управлява от кмета социалист Тихомир Янакиев и шефа на ОбС Георги Пинелов от МИР (бивш гербер).

В Банско, където ГЕРБ загуби кметския вот още на първи тур и кмет стана независимият Иван Кадев, председател на ОбС ще е Димитър Русков от НДСВ. И тук партията на Борисов е в малцинство, макар да спечели най-много мандати.

ГЕРБ взе най-много места и в съвета на пловдивската община "Родопи" (9), но бе “затисната” от коалиция между БСП, ВМРО и други формации. Така до левия кмет Павел Михайлов в стола на председател на ОбС седна Георги Цанков от ВМРО.

Интересно премина и първото гласуване в един от големите бастиони на ГЕРБ - Стара Загора. Макар партията да изпреварва с голяма дистанция другите политически сили, тя не успя да спечели абсолютно мнозинство, каквото имаше в предишния мандат. Така ГЕРБ тактично предостави шефското място в ОбС на Мария Динева от малкия партньор ЗНС.

Днес и в следващите три дни предстоят още сесии в доста интересни градове - Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Ямбол, Несебър, София и т.н. Очакват се и други коалиции “Анти-ГЕРБ”.

 

ЛЮБОПИТНО

Общинският съвет в Търговище бе оглавен от Емине Якубова от ДПС. В предишния мандат тя бе зам.-кмет на преизбрания за нов мандат Дарин Димитров от ГЕРБ, а това най-вероятно говори за коалиция между двете партии. Още по-интересно е, че в изборната надпревара БСП издигна за кмет другата заместничка на Димитров - Рая Матева. Любопитно е положението и в Брегово. След дълга червена доминация ГЕРБ най-после успя да спечели кметския пост там, но в общинския съвет БСП взе мандат повече от ГЕРБ. При гласуването за председател обаче един червен глас отиде в противниковия лагер и така съветът бе оглавен от Иван Вълчов (ГЕРБ).  В Карнобат пък се оформи мнозинство с участието на БСП и ГЕРБ, което ще се мъчи да диктува дневния ред на преизбрания за кмет Георги Димитров (независим).

 

ПОВТОРНО БРОЕНЕ

Бюлетините за избор на общински съветници в Сливен ще бъдат преброени наново. Това е решил състав на Административния съд в града, съобщи местното радио "Фокус". Жалбата срещу резултата от изборите бе подадена от 27 представители на партии и коалиции, участвали във вота. Част от тях обжалват протоколите само от определени секции, а местните коалиции "НФСБ БЗНС", Християндемократическата партия, сдружение "Свети Георги Победоносец" и БАСТА - цялостните резултати от изборите за общински съветници. След повторното преброяване съдиите ще решат има ли основание за касиране на вота. Следващото заседание по делото ще е на 21 ноември. В общинския съвет в Сливен влязоха представители на 10 партии и коалиции. Местният парламент е от 41 души, като никоя формация няма мнозинство. ГЕРБ има най-много представители - 17, следвана от БСП - 10. Две от формациите, които обжалват изборния резултат - БАСТА и Християндемократическата партия - имат съответно 2 и 1 съветници. Останалите жалбоподатели са под чертата.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ започва да набира кандидати за депутати

22.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4280 40
ГЕРБ остави висящ въпроса с гласуването на гражданите в изолация

22.01.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

500 2
"Галъп": Под 4 процента е разликата между ГЕРБ и БСП

21.01.2021

3425 52

Коментари

торбаЛан

Правилното заглавие трябва да бъде:

Много общини се освободиха от робството на Герб.

Тъкмо няма да има за какво да се реве, ама нещо не виждам всенародна радост под статията, че отново се е събрала вечната дружба на БСДПС.

Влез или се регистрирай за да коментираш