Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ПП-ДБ се обвиниха взаимно във фалшифициране на вота

Скандалът се размина, след като ЦИК се отказа да настоява за унищожаването на неизползваната хартия за машинни бюлетини

07 Юни 2024Обновена
Този път машините бяха нарочени заради хартията, на която отпечатват бюлетините.
Илияна Димитрова
Този път машините бяха нарочени заради хартията, на която отпечатват бюлетините.

Политиците изкуствено покачиха напрежението преди вота. Такова се нагнети около машинното гласуване, което на местните избори в края на 2023 г. беше отменено за първия тур след недоказани твърдения за подготвяни манипулации. Сега отново се чу говорене в същия дух – този път заради ролките с хартия, на които устройствата отпечатват бюлетините.

Всичко започна заради нареждане на Централната избирателна комисия (ЦИК) към местните власти да унищожат неизползваните ролки с такава хартия. От Столична община, ръководена от ПП-ДБ, отказаха да се подчинят. ГЕРБ и ИТН използваха това като претекст, че се готви изборна манипулация с машините, на което десните яростно отвърнаха, че опонентите им са тези, които се опитват да саботират машинния вот. До скандал обаче изглежда няма да се стигне, след като ЦИК се отказа да натиска столичната управа по въпроса.

Припомняме отново – точно преди местните избори изкуствено предизвикан скандал даде повод за решение на ЦИК да не се гласува с машини на първия тур. Сходен случай имаше и в навечерието на парламентарните избори през ноември 2021 г. Тогава на няколко места бяха открити устройства за гласуване, които не бяха предназначени за вота, и това също беше използвано от политиците за компрометиране на машинното гласуване.

 

Какъв е казусът

В средата на май ЦИК е изпратила нареждане до кметовете и областните управители да унищожат неизползваните ролки с хартия за машинно гласуване, които са останали от парламентарните и местните избори, проведени миналата година. От Столична община отказват с аргумента, че това са изборни книжа и трябва да бъдат съхранявани, когато се оспорват изборни резултати. В случая става въпрос за делото, което неуспелият кандидат-кмет на София Ваня Григорова води срещу победилия на вота Васил Терзиев.

ЦИК е продължила да настоява – на 6 юни е пратила повторно такова разпореждане до общината. Всичко това се случва с размяна на писма между комисията и общината – иначе казано, без публичен шум.

 

ИТН и ГЕРБ в атака

Това се променя, когато се намесват и политиците. Цялата тази история беше шумно публикувана от ИТН – партията на Слави Трифонов, която твърдеше преди местните избори м.г., че чрез машините се подготвя "преврат". И сега те обявиха, че "теоретично може да се направи фалшификация на изборите" с останалите от 2023 г. ролки.

Топката след това поеха и от ГЕРБ. Вчера партийният лидер Бойко Борисов направо обвини ПП-ДБ, че работят срещу честността на изборите. "Те са се подготвили да фалшифицират и тези избори, както кметските в София. Само че ИТН днес ги хванаха, че ролките на машините са все едно бюлетините, защото знаят как става ала-балата с тях. Има значение кой държи книжата и ролките за принтерите", гръмко говореше Борисов на предизборно мероприятие във Варна.

Той замеси в историята и друго обвинение към ПП-ДБ, което им беше отправено от герберите – че заместник на Васил Терзиев е възложил на фирма на районен кмет на ПП-ДБ и съпругата му да печата изборни книжа. "Чували ли сте за такава мерзост? Да дадеш на жената на кмета да прави документите за изборите! Те сега могат да направят по 10 протокола! Така ни биха предишните пъти. Не са ни били, а правеха тези малки разлики. Затова сега са спокойни и нямат никаква кампания", сипеше обвинения Борисов, без да предостави конкретни доказателства.

 

ПП-ДБ виждат опит за саботаж

Днес ПП-ДБ реагираха с контраобвинение, че ЦИК, ДПС, ИТН и ГЕРБ заедно подготвят саботаж на машинния вот.

Най-напред десният политик Божидар Божанов представи във Фейсбук хронология на случая, според която след като получава отговора на Столична община, ЦИК е чакала 10 дни. След това комисията провежда среща с представители на кмета и на софийската полиция, на която последните заявяват готовност да бъде сложена охрана на ролките, вместо да бъдат унищожавани. Общината праща и писмо до съда, с което иска указания какво да прави с хартията.

“Намеците от страна на вечните врагове на машините са, че като имало тази защитена хартия, можело да се отпечатат фалшиви разписки от машините и така да се увеличи резултатът на ПП-ДБ. Това е абсолютно нелепо (и е недостойно Борисов да прави такива внушения) по няколко причини - няма как някой да внесе хартиени разписки и тайно да ги натика в урните, без секционната комисия да го види; Изборният кодекс имплицитно казва, че за всеки избор защитите на хартията трябва да са различни (защото решението на ЦИК с определените защити се публикува след изборния ден, т.е. те са ясни за хартията за изминали избори); разписките от машината имат QR код, който съдържа гласа на избирателя, защитен с ключ от машината, който никой няма. Той не може да бъде манипулиран и това е проверимо чрез самата машина, към която може да бъде включен четец впоследствие”, коментира Божанов.

На обед специална позиция по темата изпратиха от ПП. "ЦИК за пореден път се опитва в последния момент преди изборите да саботира машинния вот с непостижими срокове за общините. Това дежавю е поредното доказателство, че партиите на статуквото, които са окупирали комисията, имат интерес изборите да се проведат при максимално ниска избирателна активност и с всички възможности за фалшифициране, които дава гласуването на хартия", обявиха от партията.

Те посочват, че предложението за унищожаването на ролките идва от представител на ДПС в комисията. "Такова искане за унищожаване е прецедент - между предните парламентарни и местните избори ролки не са били унищожавани и местните власти нямат традиционно такъв ангажимент", твърдят от ПП.

Накрая от формацията на Кирил Петков и Асен Василев съобщават, че днес в 11 часа на общините са разпратени отново писма с искане да се потвърди, че старите ролки са унищожени с краен срок 12.30 часа, въпреки че в някои общини те са доказателства по неприключили съдебни дела. "Изразяваме тревога, че ЦИК може отново да вземе решение за отмяна на машинния вот, с което да саботира за пореден път реалното отчитане на вота", завършват от партията.

 

Позицията на съда

Днес столичният административен съд е излязъл с определение, с което е разпоредено по никакъв начин да не се унищожават налични документи и книжа, които са били във връзка с предходните избори за кметове и общински съветници, както и за народни представители. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС.

"На всички места, на които има такива книжа, те се охраняват от служители на МВР. Става дума само и единствено на територията на София", уточни Стоянов.

 

Къде стои ЦИК

Оказа се, че комисията няма представа за решението на административния съд в София и няма да го коментира. На днешното й заседание обаче се разбра, че комисарите не споделят изобщо аргумента, че ролките /са нужни за съдебни дела и трябва да се пазят.

"Неизползвани ролки хартия не представляват нито изборна книга, нито материал, нито документ", декларира говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя посочи, че такива ролки не са необходими за съдебните производства, тъй като не съдържат никакви данни за проведените в миналото избори. Същото заяви и секретарят на комисията Севинч Солакова. Тя изтъкна, че неизползваните ролки хартия не попадат в същия режим, който трябва да се спазва спрямо бюлетините, за които Изборният кодекс изрично предвижда да се прилага наредбата за ценните книжа и съответно да се осъществява контрол от финансовото министерство.

Във всеки случай обаче ЦИК засега няма повече да притиска Столична община да унищожи ролките. Матева заяви, че комисията е дала указания на МВР да държат хартията под охрана, докато излязат резултатите от изборите на 9 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата