facebook
twitter

България

Фандъкова обеща на шофьорите ново увеличение на заплатите

55
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки обещанието за ново увеличение на заплатите част от ватманите и шофьорите заплашиха с нови протести.

След двуседмични протести на ватмани и шофьори пред сградата на Столичната община кметът Йорданка Фандъкова се видя принудена да предложи ново увеличение на заплатите на водачите в градския транспорт. Въпреки че първоначално искаше такова да има от второто шестмесечие на годината, като се оправдаваше с възможностите на бюджета, вчера Фандъкова внесе, а транспортната комисия прие спешни мерки за справяне с недоволството. Предстои решението да се гласува на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

От 1 април основните заплати на шофьорите в столичния автотранспорт и на тези в електротранспорта ще се изравнят и ще станат 1150 лв. Ръстът ще е по-голям за водачите на автобуси, тъй като досега техните стартови възнаграждения бяха по-ниски от тези на ватманите. Фандъкова и заместникът й по финансите Дончо Барбалов предлагат още бонусът за добре свършена работа да се увеличи от 60 на 100 лв. Според Барбалов с по-високите ставки и с останалите придобивки като пари за храна, клас, процент от продадените билети и т.н. брутната заплата на заетите в обществения транспорт ще достигне 1800 лв.

Въпреки обещанията част от шофьорите в градския транспорт заявиха, че увеличението е малко и поискаха основната заплата да стане 1250 лв. Те заплашиха, че ще продължат да се събират пред общината.

КРИЗА

В „Столичен автотранспорт” свободните места са 135, а в "Електротранспорт" са 116. Недокомплектът води до незаконно много извънредни часове труд, призна Фандъкова. Само през януари ватманите и шофьорите са работили средно по над 28 часа извън лимита при позволени не повече от 150 на година. През февруари бройката паднала до около 25. Част от шофьорите се оплакаха, че поради липса на хора не са излизали в отпуск от 2017 г.

Все още няма коментари

Още

Хиляди протестират срещу властта в Тирана

22.03.2019

102
В "Младост" отново излизат на протест срещу презастрояването

21.03.2019

597 8
Високомерието на управляващите роди поредната криза в София

Влез или се регистрирай за да коментираш

×