Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фандъкова и Манолова ще разчитат само на себе си в неделя

"Демократична България" и Борис Бонев отказаха да посочат на избирателите си кого да подкрепят на балотажа

Илияна Кирилова
Според неокончателните резултати Фандъкова води на Манолова с 36.5 на сто срещу 27.5 на сто.

Изходът от балотажа в София в неделя се очертава като все по-непредвидим, след като „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“ отказаха да посочат на избирателите си кого да подкрепят в неделя. „Лидерът на "Да, България" Христо Иванов мотивира решението с липсата на подкрепа от страна на Фандъкова и Манолова за протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Иванов коментира, че не вижда в нито една от двете „носител на дълбинната промяна на модела на завладяване на страната“. Така Иванов отговори отрицателно на призива на СДС за подкрепа за Фандъкова на балотажа.

По-рано вчера от „Раковски“ 134 апелираха „Демократична България“ да поиска от кандидата си арх. Борислав Игнатов да агитира за ГЕРБ и за СДС на втория тур. „Очакваме от вас, като отговорни хора, демократи и лидери, да призовете гласувалите за арх. Борислав Игнатов да подкрепят десния кандидат за София – Йорданка Фандъкова“, се казва в писмен апел на СДС до „Демократична България“.

Гражданският кандидат Борис Бонев от „Спаси София“ също отказа да търгува с подкрепата, която получи на първия тур. „Хората не са стадо овце, което да се пусне да гласува за някого по команда, и трябва да гласуват по съвест“, коментира той по Би Ти Ви. Бонев заяви, че няма да приеме и никакви пазарлъци за постове, като например зам. кметско място или шеф на общинския съвет. Четвъртият на изборите бе голямата изненада за социолозите, които обявиха, че той е успял да мобилизира най-младите да гласуват за пръв път на избори. Продължаваме битката отвътре, заяви той. Според прогнозите Бонев влиза в бъдещия общински съвет като независим съветник - сериозна победа на фона на високия праг в Изборния кодекс за непартийните кандидати от 100 000 гласа.

Въпреки че в социалните мрежи Бонев бе сочен като виновник за резултата на десните, "Демократична България" официално поиска подкрепа от него и "Спаси София" за нейните кандидати за районни кметове, които отиват на балотаж в неделя. „Каним ги да сформираме обща група, да формираме заедно приоритети. Търсим подкрепа от тях за нашите районни кметове. Това е пътят на реалната дълбока промяна“, заяви Христо Иванов. Той призова активистите и симпатизантите си да спрат да обвиняват „Спаси София“ за това, че не са достигнали балотаж в столицата. „Никога не сме разглеждали "Спаси София" като свои опоненти. Всеки тръгна по своя път, но искам да призова да затворим страницата и да прекратим споровете“, коментира той вчера.

 

ОТЛИВ

ГЕРБ има проблем не само с отлива на гласове за Фандъкова, която за пръв път отива на балотаж. На втори тур ще се избират и много от районните кметове в София. Според междинните данни на ЦИК кандидати на „Демократична България“ ще се изправят срещу ГЕРБ в „Лозенец“, „Витоша“, „Възраждане“, „Оборище“, „Красно село“, „Овча купел“, „Триадица“, „Средец“, “Слатина“ и „Студентски“. Сблъсък ГЕРБ – БСП ще има в "Изгрев", „Искър“, „Подуяне“, „Сердика“, „Люлин“, „Илинден“, „Надежда“ и „Връбница“. В „Нови Искър“ кандидатът на ГЕРБ ще излезе срещу този на коалицията „ДБГ, ЗНС и НДСВ“, а в „Младост“, “Красна поляна“ и „Панчарево“ - срещу независим. За „Кремиковци“ все още няма данни и така район „Банкя“ е единственият, в който управляващите си осигуриха победата още на първия тур.

 

НЕСТАНДАРТНО

Достигналата до балотаж Мая Манолова и третият Борислав Игнатов да се откажат от участие във втория тур в София в полза на Борис Бонев. Това предложи евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев. „Изборният кодекс дава възможност и г-жа Манолова, и г-н Игнатов да се откажат от участие в балотажа. В такъв случай срещу г-жа Фандъкова ще се изправи кандидат, който може с лекота да обедини целия опозиционен вот и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур - г-н Бонев“, написа Кънев във Фейсбук.

 

АКЦЕНТ

23% от гласувалите за Борис Бонев ("Спаси София") са на възраст 18-30 г.