Медия без
политическа реклама

Екоминистърът проверява замърсителя на въздуха в Русе

18 Май 2021
БГНЕС
За последно русенци протестираха миналия септември. Едно от исканията им бе МОСВ да осигури апаратура, с която да се установят видът на замърсяването и неговият източник.

Служебният министър на околната среда Асен Личев даде нова надежда на русенци да се разреши дългогодишният им проблем със замърсяването на въздуха. Днес на среща с кмета на Русе Пенчо Милков (БСП) министърът пое ангажимент да възложи проверка на комплексното разрешително на голямо предприятие в града, което системно нарушава ограниченията в него. Личев обеща да наложи санкции по най-бързия начин, ако е допуснато нарушение. До 4 юни ще бъде определена и площадка за поставяне на автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух в Русе.

За русенци анонимността на това съобщение е излишна, но те също така са слушали и много празни обещания. Градът от години се бунтува срещу замърсяванията на въздуха, които нямат сезон - писа на европейски институции, блокира Дунав мост и редовно протестира. Последните оплаквания за задушлив въздух са от 10-11 май.

Преди десетина дни излезе доклад на специално сформирана комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в община Русе. Нейното заключение е, че основен източник на органични замърсители на въздуха в Русе е заводът за авточасти с бивше име "Монтюпе", сега "Линамар". Заводът винаги е отричал това и твърди, че миризми има, но те са с друг източник.

Първоначално комплексното разрешително на завода позволява производствен капацитет на инсталацията за леене на алуминий от 488 тона на денонощие, но впоследствие това количество е почти удвоено, без това да е съобразено с възможностите на пречиствателните съоръжения, твърдят от комисията. "С пълни основания можем да кажем, че случващото се в Русе е последица от действията на МОСВ и лично на министрите Ивелина Василева и Нено Димов, РИОСВ, а също и с мълчаливото съгласие на областния управител и община Русе", заяви председателят на комисията Дауд Ибрям (ДПС), цитиран от местния в. "Утро". Ибрям не пропусна да отбележи и че чужди дипломати са се застъпвали за завода.

През 2016 и 2017 г. заводът бе глобен с рекордните 800 000 лв. за замърсяване и дори се стигна до частичното му затваряне. Тогава фирмата хвърли вината за атаката на бившата си служителка, впоследствие оглавила РИОСВ.

За съжаление, това не е единственият замърсител на въздуха в града. Проблеми идват и от ТЕЦ-а, свързан с Христо Ковачки, а също и от горенето на стърнища.

Ключови думи:

въздух, Русе, Асен Личев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?