Медия без
политическа реклама

Е-рецептите тръгнаха, но не във всички аптеки

"За 2 седмици успяхме да обхванем 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление", заяви зам.-министърът на здравепазването Жени Начева

Илияна Кирилова

"От днес всеки общопрактикуващ лекар и аптека могат да работят с електронни рецепти". Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която, заедно с представител на "Информационно обслужване", демонстрираха пред медиите начина на действие на е-рецептата. Законово, тя действително влиза в сила от днес - чрез промените в наредбата за достъпа до медицинска помощ, обнародвани в "Държавен вестник" на 18-ти декември, и в наредбата за реда за отпускането на лекарствени продукти. Реално обаче, докато всички аптеки успеят да се свържат с централния сървър на "Информационно обслужване", ще мине доста време.

"Електронното направление вече е факт. За по-малко от две седмици успяхме да обхванем около 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление. Другият ангажимент, който държавата пое и изпълни, е електронната рецепта, която вече е факт от днес", посочи заместник-министърът на здравеопазването. Тя поясни, че централният модул, който е трябвало да предостави "Информационно обслужване" (фирмата, която прави електронните рецепти), е направен. "Оттук нататък призоваваме софтуерните фирми да проявят ангажираност и да инсталират модула по аптеките", посочи Начева. От думите й на практика става ясно, че е-рецептата все още не е факт навсякъде. Това, че "всяка аптека вече може да изпълнява е-рецепти", не означава, че реално го прави. По данни на Начева към момента 5 аптечни вериги в мрежата са включени в централния модул и поддържат е-рецептата.

Зам.-министърът не се ангажира с това колко дълъг ще е гратисният период, който дават на аптеките и семейните лекари преди хартиената рецепта да бъде заменена от електронната, тъй като става дума за инсталирането на софтуерен модул, който не всички общопрактикуващи лекари и аптеки имат. Това ще отнеме техническо време, а това е и причината да не са обхванати 100% от джипитата у нас", призна още тя.

Е-рецептите не заменят физическия преглед на пациенти при лекаря. "Пациентите пак ще си ходят на преглед и ще им се издава амбулаторен лист", обясни зам.-министър Начева. По думите й електронната рецепта е средство, което ще подпомогне работата на личните лекари и аптеките. Единствените случаи, в които лицата могат да не присъстват в кабинетите на личните лекари при издаване на електронна рецепта, са при коронавирус или престой в болнично заведение. "Електронната рецепта ще позволи да има много ясна информация за всички назначени и предписани лекарства, електронно отразени, ще има пълна прозрачност за това какви лекарства са предписани и назначени'', уточни Начева. Тя обяви и, че са подготвени стикери, които ще бъдат раздадени чрез териториалните звена на здравната каса на медицински лаборатории и аптеки, които ще ориентират пациентите в кои заведения се работи по електронен път.

Е-рецептата може да е еднократна или многократна. Ще се подписва с електронен подпис от лекарите. Изписаните от личния лекар медикаменти ще могат да бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата. Другият вариант е чрез 12-цифрен QR код. Няма да има нужда от рецептурна книжка.

По-рано пред БНР Жени Начева посочи, че на този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия. Специфичните рецепти - т.нар. "зелени" рецепти например - ще бъдат изписвани само на хартия. "До средата на следващата година продължава издаване и на хартиени рецепти, тъй като не всички аптеки са пренастроили софтуера си. На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки", коментира тя.

Вчера същото заяви и Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. По думите му до края на годината и началото на следващата ще започне първото тестово стартиране на системата за електронни рецепти.

 

ГОТОВНОСТ

"Само 2 аптеки в Пловдив засега участват в първата тестова фаза на изпълнение на електронните рецепти", обяви пред Радио Пловдив Дима Стайкова, председател на Регионалната колегия на фармацевтите. „Нещата тръгват по принцип, но за нито един детайл засега нямаме конкретен отговор", посочи тя. "1 май е сакралната дата за нас, след която издаването на рецепти ще стане само по електронен път", каза още Стайкова, допълвайки, че дотогава нещата ще се решават в движение, като има още няколко фази на внедряване на електронните рецепти. Тя посъветва гражданите да използват електронния вариант на рецептите, само ако са напълно наясно с параметрите им. С промените в наредбата за реда за отпускането на лекарствените продукти действително е записан краен срок 1 май 2021 за привеждане на цялата система към електронни рецепти.

Още по темата