Медия без
политическа реклама

Дипломатите излизат на протест заради ниски заплати

Те настояват за 100% увеличение на най-ниските възнаграждения в МВнР, които са между 800 до 1000 лв.

01 Дек. 2022
Служителите искат и увеличение на парите за командировка
ЕПА/БГЕС
Служителите искат и увеличение на парите за командировка

"30% увеличение на заплатите би ни удовлетворило, ако годината беше 2020, на този етап това по никакъв начин не се вписва в нашите искания. Ние искаме 100% увеличение на най-ниските заплати в МВнР, защото те са от порядъка на от 800 до 1000 лв. От утре служителите ще бъдат на работните си места, но работата ще бъде преустановена". Това заяви председателят на синдиката на МВнР Мартин Колев след седмичния брифинг в министерството, предаде БГНЕС.

"Не сме искали среща нито с финансовото министерство, нито с други министерства, защото това е работа на нашето ръководство. Ние искаме писмено уверение, че нашите искания ще бъдат посрещнати и удовлетворени, а дотогава ще продължат протестните действия. От централното управление над 1/2 от служителите са се обявили в подкрепа на стачните искания, така че очакваме от всички тях подкрепа", обясни още Мартин Колев.

Людмил Илиев, част от протестиращите уточни, че освен повишение на заплатите служителите искат и увеличение на парите за командировка. "8,5 млн. лв. са нужните средства от държавата за 30% увеличение, а за двойно увеличение сумата е между 20 и 30 млн. лв., но това са само парите за увеличение на заплатите, а както вече заявихме, това не е достатъчно“, поясни още той.

Преди дни в двора на Министерството на външните работи се събраха служители с искане за увеличаване на ниските възнаграждения спрямо високите изисквания, отсъствието на прозрачност, липсата на интерес към професията, занижаването на критериите за прием, лошите условия на труд, съществуването на "специални" индивидуални заплати за определени служители, нелогичното изчисляване на заплатите на младшите служители спрямо старшите, липсващата практика за преизчисляване на заплатите. От месеци служителите настояват да бъдат преразгледани правилата за определянето на трудовите им възнаграждения, както и адекватното прилагане на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. От Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба обявиха, че предприетите в средата на октомври символични стачни действия не са дали резултат, поради което от 2 декември, петък, се преминава към ефективни стачни действия.

По-късно стана ясно, че външният министър Николай Милков е предложил на служебния премиер Гълъб Донев заплатите на служителите в МВнР да бъдат увеличени с 30%, което определят за недостатъчно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

стачка, МВнР, ниски заплати

Още по темата