facebook
twitter

България

Десетокласниците ни подобряват дигиталните си умения

Най-висок резултат постига област Търговище - 40.12 точки, а най-нисък е в съседната област Разград - 32.43 точки
393
 Илияна Кирилова
Средният резултат на учениците по дигитални компетентности се подобрява от 55 на 59%.

След рекордно ниските резултати на матурите по български език и влошаващите се резултати на националното външно оценяване в края на 7-и клас тазгодишният тест по дигитални компетентности в 10-и клас поднася добри новини. Средният резултат на десетокласниците ни на него е 35.8 точки от общо 60 точки, което е 59.7%, или с 4% повече от миналата година. Това показват резултатите от националното онлайн оценяване на дигиталните компетентности за учениците от десети клас за учебната 2018-2019 г., което се проведе през юни във всички училища. От МОН обичайно не обявяват резултатите от този тест публично, но го направиха, след като "Сега" ги поиска.

Оценяването на дигитални компетентности включва решаване на тест (модул 1) за 30 минути и решаване на практическа задача (модул 2) от 60 минути. Проверява се усвояването на материала от учебните предмети информационни технологии и информатика. Тестовият вариант на всеки ученик е бил от 20 задачи, които се избират автоматично по време на самия изпит. По този начин преписването и подсказването са практически невъзможни, казват от МОН. Практическата задача също се получава онлайн от ученика на случаен принцип от 36 варианта, които са еквивалентни по отношение на проверяваните компетентности.

Общо на теста са се явили 44 887 ученици. От тях 44 086 (98%) са решили и практическата задача. Средният резултат за двата модула (тест и практическа задача) е 35.87 точки, или 59.79%. На първата част учениците са постигнали 62.51% успеваемост, а тези, които са решавали задачата, имат на нея 58%.

При тестовите задачи най-добри са постиженията в задачите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи. Най-много грешки са допуснали учениците при намиране на стойност на клетка в електронна таблица, затруднения е имало и при откриване на грешки във формули в електронни таблици и в електронни адреси, посочват от МОН. При решаване на практическата задача 10-класниците ни успешно форматират текстови документ, извличат данни от множество таблици и ги представят коректно както в табличен вид, така и като номериран списък. Те обаче се затрудняват при представянето на данни с диаграма и форматирането на елементите й по определен начин.

 

ИЗВОДИ

Националното онлайн оценяване на дигиталните компетентности се провежда за трета поредна година за целия випуск в 10-и клас, като тенденцията е повишаване на средния резултат, заключават от МОН. Ако през 2016/17 г. средният резултат е бил 52.6%, през 2017/18 г. той се покачва до 55.72%, за да стигне през 2018/19 г. до 59.79%. Оттам отбелязват като положителен факта, че средният резултат и на трите випуска е над 50% и над 50% от учениците са получили удостоверения за дигитална компетентност по Европейската референтна рамка за дигитална компетентност. "Няма голям дисбаланс в постиженията на учениците по региони. Най-висок среден резултат има в област Търговище - 40.12 т., а най-нисък е резултатът в област Разград - 32.43 т.", дават за пример оттам.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рисуването излиза на двора, а учителят по музика няма да пее
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

15.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3792 13
Синдикат: Глоба за родител, ако не вземе болното си дете до час

14.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

9223 26

Коментари

az_ti
Да не сте се разболяли нещо , каква е тази положителна новина?
sega_reader

Дигиталните умения са подобрени, вече безпроблемно джидкат из нета, но виж, с четенето от хартия нещата не са добре.

Повечето млади хора като ги запиташ, "Чели ли сте тая книга ?" отговарят "Не, чакам да излезе трейлъра".

Това е положението.

Бог да пази България.

Влез или се регистрирай за да коментираш