Медия без
политическа реклама

Депутатите задължиха ректорите да сключват договори с държавата

Кабинетът ще плаща таксите на студенти, които имат договор за работа в България

Илияна Кирилова

Занапред ректорите на университети ще трябва да сключват договори за управление с просветния министър. В тях ще се формулира политиката за развитието им и ще се набелязват конкретни мерки и показатели за изпълнението й. Това решиха депутатите от просветната комисия, приемайки на първо четене промените в Закона за висшето образование.

Документът се очаква от над 1 г. заради сериозните промени, които предвижда – мораториум върху разкриването на нови висши училища, усъвършенстване на акредитацията и възможност за отнемането й при две отрицателни оценки за даден вуз, ограничаване на т.нар. летящи професори и т.н.

От БСП се въздържаха да подкрепят проекта, тъй като според тях ректорските договори за управление представляват свръхцентрализация и намеса на държавата в академичната автономия. „И в болниците имат договори за управление, това намали ли злоупотребите в тях?“, попита Николай Цонков от БСП. „Как ще възложим политическа задача с договорите? Дори да го направя, поне един журналист ще го забележи или вие ще го забележите“, опонира обаче просветният министър.

Станислав Станилов от „Атака“ призова работата на Националната агенция за акредитация да се подобри рязко, защото в противен случай от промените няма да има смисъл. „Висшето образование в България е в дълбока криза, факт е, че за това допринася лошата работа на НАОА, която дори не спазва закона и не взема предвид научната дейност на вузовете в акредитацията им“, заяви той. От агенцията отрекоха това да е вярно, но се съгласиха, че трудно мерят резултатите и на практика мерят формални неща, затова и работят по нови, по-обективни критерии за оценка.

Работодателите пък подкрепиха предвидения финансов механизъм за задържане в страната на завършилите студенти. Проектът предвижда държавата да поема частично или изцяло разходите за обучение на студенти, които се обучават в университети с висока оценка, по специалности, за които има недостиг на кадри, като медицински и технически науки, и които имат сключени договори с работодател за осигуряване на стаж за времето на обучението им и на работно място след завършването им.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата