Медия без
политическа реклама

Депутатите саботираха заседанието за машинно гласуване

Трябваше да бъде изслушан шефът на ДАНС Пламен Тончев

 За заседанието пристигнаха единствено бившият министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков Божидар Божанов (сега депутат от ПП-ДБ), Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Георги Свиленски и Иван Иванов от БСП.
Ева-Мария Райкова
 За заседанието пристигнаха единствено бившият министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков Божидар Божанов (сега депутат от ПП-ДБ), Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Георги Свиленски и Иван Иванов от БСП.

Слаб интерес сред депутатите предизвика предвиденото за днес заседание на временната комисия, която създадоха, за да разнищят всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Отсъствието на 6 от 12-е членове на комисията беше странно, като се има предвид разразилият се скандал около машините.

Сред отстъстващите беше и председателят на комисията Хамид Хамид от ДПС. На днешното заседание беше предвидено да бъде изслушан шефът на ДАНС Пламен Тончев, който вчера присъства на закрито заседание в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност. Днес Тончев беше изпратил свой представител - Виолета Андреева, директор на дирекция "Информационна сигурност" в агенцията. Тя обаче нямаше как да говори при отсъствието на шефа на комисията. За заседанието пристигнаха единствено бившият министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков Божидар Божанов (сега депутат от ПП-ДБ), Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН, Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Георги Свиленски и Иван Иванов от БСП. Заради създалите се обстоятелства беше решено да се проведе единствено дискусия.

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН заподозряха опит за саботаж на комисията. Те обясниха, че за днешното заседание са били поискани доклади от ДАНС, ЦИК и Информационно обслужване. "Това е трето заседание на тази комисия, а ЦИК и институциите изпращат само общи доклади с цифрички и алгоритми за гласуването с машини от последните две години", заяви Балабанов. И допълни, че информацията на докладите, подготвени от външни експерти, се различава от тази на официалните институции.  

По време на импровизираната дискусия стана дума и за обвинението, отправено миналия петък от зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и Божидар Божанов са оказвали натиск върху настоящия министър на електронното управление Александър Йоловски във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в "Информационно обслужване". Тогава Йорданов каза, че министърът е бил натискан да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора. "Нямам желание да говоря с него (с Божанов, бел.ред.) по темата, тук не е съд. Това съм го пуснал като сигнал в прокуратурата. Аз съм гражданин, който получи информация от министъра на електронното управление, а не от една жена на пазара", заяви Йорданов. След което дискусията беше закрита.

 МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Преди началото на заседанието Тошко Йорданов заяви, че е "бесен на ПП-ДБ, че са унищожили машинното гласуване". А Божидар Божанов пък каза, че се надява Министерството на електронното управление да се справи в срок и за балотажа да се гласува с машини.

"Ако бъдат сертифицирани машините, би трябвало да има гласуване с машина", заяви Георги Свиленски от БСП. Той обаче подчерта, че не е точният човек, който да каже дали е безопасно да се гласува с машина, тъй като той самият гласува на хартия. И подчерта, че на следващо заседание на комисията ще бъдат изслушани Информационно обслужване, МЕУ и ЦИК.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата