Медия без
политическа реклама

Депутатите дадоха заден за отделянето на следствието от прокуратурата

27 Юни 2023
Илияна Кирилова

Парламентарната комисия по правни въпроси се съгласи с ветото на президента срещу промените в Закона за съдебната власт, с които Националната следствена служба беше отделена от прокуратурата. Гласуването мина със 7 гласа "за" и 8 въздържали се. 

Повече от изразените мнения по време на дебата се препокриваха с мотивите на държавния глава за наложеното вето. В тях се казва, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, твърди Радев.  Президентът напомня на депутатите, които сега ще трябва наново да обсъдят закона, че Конституцията изисква законите да се приемат на две четения. Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, посочва президентът.,

"Трябва да признаем, че приемането на този закон беше прибързано", посочи Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България". Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че дискусията по темата за следствието трябва да продължи. Изненадващо и от "Възраждане", чието предложение е да се отдели следствието от прокуратурата, се съгласиха, че е необходимо допълнително обсъждане на промените. 

На 2 юни, когато се приемаха промените, Радомир Чолаков от ГЕРБ даде абсурден аргумент за разделянето - "главният прокурор и шефът на следствието да се заплашват кой кого ще убива е абсолютно недопустимо. Законодателният орган е длъжен да разтърве тези хора". Чолаков визираше конфликта между Иван Гешев и директорът на следствието и негов заместник Борислав Сарафов, който към настоящия момент е изпълняващ длъжността главен прокурор. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата