Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДБ иска учениците и студентите в София да пътуват безплатно

Билетът от 1,6 лв. да важи 30 минути, предлагат още общинските съветници от коалицията, която е опозиция на ГЕРБ в СОС

11 Февр. 2022
Илияна Кирилова

Билетът от 1,6 лв. в градския транспорт на София да важи 30 минути, предлагат общинските съветници от „Демократична България“, която е опозиция на управляващите от ГЕРБ в Столичния общински съвет. Билетът за време ще може да се купува както от водачите на превозни средства, така и да се заплаща чрез банкови карти благодарение на новата система за електронно таксуване в обществения превоз на столицата. Групата на десните предлага още пускането на нов билет с продължителност 60 мин., който да струва 2,4 лв. С него ще може да се пътува неограничен брой пъти в рамките на 1 час. Над 95% от пътуванията с прекачвания в градския транспорт се извършват в рамките на 60 минути, уточни общинският съветник от ДБ Симеон Ставрев. Коалицията предлага и запазване на дневната карта от 4 лв. за цялата градска мрежа, а освен нея се предлага и пускането на 24-часова карта на цена от 6 лв.

Седмична карта с цена от 20 лв. предлага още „Демократична България“. Тя ще може да се заплаща ден за ден чрез банковите карти на пътниците. Ако ползващият плати пет пъти по 4 лв. за дневна карта в рамките на една седмица, през почивните дни системата няма да го таксува, гласи идеята на ДБ.  

Учениците и студентите да пътуват безплатно в градския транспорт, иска още опозиционната група. В момента ученическата карта за цялата мрежа струва 20 лв., а за една линия е 9 лв. Студентите пък плащат съответно 21,50 лв. и 9 лв. Целта на предложението е младите хора да си създадат навици да ползват обществения превоз и да останат в него и след като правото на безплатно ползване приключи, поясниха от ДБ.

Годишната карта за пътуване с градски транспорт пък да може да се плаща разсрочено на 3 вноски, предлагат още общинските съветници. Първата вноска ще е с цена 150 лв. за период от 3 месеца, втората с цена 120 лв. - за още 3 месеца и последната вноска от 100 лв. за период от 6 месеца. 

ДБ предлага още отпадане на картите за една линия, отпадане на картите за три и шест месеца, на тридневните карти, както и на талоните за 10 пътувания с цена 12 лв. Групата ще внесе искане касите на „Метрополитен“ да станат каси на Центъра за градска мобилност и на тях да се продават карти и билети на всички видове транспорт, а не само за метрото. В момента това не е възможно и от "Демократична България" питат защо управляващите в общината. 

Както „Сега“ писа, през ноември м.г. и ГЕРБ представиха своите предложения за промяна в тарифната политика. Техните общински съветници също ще внесат предложение за въвеждането на билети за време, които обаче ще могат да се използват неколкократно в рамките на срока им на действие. С първия билет пътникът ще може да се таксува в рамките на 30 минути, като неговата цена ще е 1,6 лв. Вносителите изрично уточняват, че този билет няма да важи само половин час, а че последното му валидиране в превозно средство ще става до 30 минути след първото.

Вторият билет за време ще може да се използва в рамките на 60 минути след неговото първо отчитане. Този билет ще струва 2,20 лв. Промяната в тарифната политика на Столична община ще се случи без преди това от Центъра за градска мобилност да са преразгледали и синхронизирали разписанията на обществения превоз, стана ясно при представянето на новата тарифна политика на управляващите в София. Това означава, че за немалка част от ползвателите на градския транспорт пускането на билети за време може да се окаже не особено изгодно, тъй като на тях и сега се налага да прекарват голяма част от времето си по спирките в очакване да се прекачат от едно на друго превозно средство.   

Общинските съветници от ГЕРБ предлагат и други сериозни промени в тарифите на градския транспорт. Според тях за пътуващите с него ще бъде по-изгодно и удобно, ако сегашните карти за зареждане с 10 пътувания, които струват 12 лева, бъдат заменени от такива с 20 пътувания за време. Тези карти, които са заредени с 20 пътувания от по 30 минути, ще струват 30 лева, а  пък тези, в които 20-те пътувания са от 60 минути, ще струват 40 лева. 

През 2022 г. ще се промени и времетраенето на т.нар. дневна карта за градския транспорт и тя ще се трансформира в 24-часова карта. Това означава, ако човек си купи такава в 12 часа на обяд, то тя ще важи до същия час на следващия ден, а не до полунощ на същия, както е в момента. С това обаче ще се промени и цената на този тип карта. ГЕРБ предлага тя вече да струва 6 лв, а не 4 лв., както е сега. В същото време ще се запази възможността пътникът да се валидира с банкова карта или със смартфон в градския транспорт, като след третото пътуване в рамките на деня таксата, която ще се тегли от нея, остава 4 лв. 

ГЕРБ-СДС предлагат още въвеждане на 48-часова карта в градския транспорт с цена от 10 лева, както и на 72-часова карта срещу 12 лв. 

Още по темата