Медия без
политическа реклама

Да агитираш с линейка се оказа законно

Избирателната комисия в Добрич не вижда проблем, щом депутати от ГЕРБ са платили за мерене на кръвно на електората

24 Окт. 2019
Линейката, облепена в плакати - такъв кадър се разпространяваше вчера в добричките фейсбук групи.
Линейката, облепена в плакати - такъв кадър се разпространяваше вчера в добричките фейсбук групи.

Предизборната агитация с линейка е напълно законна, щом медицинският автомобил е нает с договор. Това става ясно от решение на общинската избирателна комисия (ОИК) в Добрич. Случаят е доста коментиран в последните дни в града.

Агитацията е на ГЕРБ. На 17 октомври във Фейсбук се появява съобщение на кандидат-кмета на партията Надежда Петкова, че ще се извършват профилактични прегледи по квартали. Публикувано е “разписание” къде и кога ще се състоят, както и информация, че такова мероприятие вече се е провело в един квартал. “Затова заедно с кандидатите за общински съветници решихме при посещенията си в кварталите да разширим инициативата за измерване на кръвно налягане и кръвна захар. С пътуващата ни линейка на срещата в кв. „Дружба“ бях с народния представител вицеадмирал Пламен Манушев и с кандидатите за общински съветници д-р Ивайло Петев, д-р Диан Йорданов, Димитър Василев и Кина Драгнева”, пише Петкова. В съобщението споменава от какво пред нея се оплакват гражданите на Добрич, а и обещава: “Аз съм готова за открит разговор и няма да спра да се срещам с хората”. Тоест ясно е, че меренето на кръвно налягане и захар с обикалящата линейка е съчетано с агитация.

Всичко това възмущава партия “Възраждане”. “Констатираме, че линейката на Спешното отделение се ползва за политически цели. Това е единствената линейка, собственост на МБАЛ-Добрич, с която се транспортират много тежко болни пациенти в рамките на болницата”, декларира партията. Следва сигнал в ОИК. Комисията обаче реагира така: “Предоставен е договор за услуга, сключен на 14.10.2019 г. между Пламен Иванов Манушев и Даниела Добрева Димитрова, от една страна, и „Многопрофилна болница за активно лечение-Добрич“ АД, от друга страна, по силата на който линейката, собственост на „МБАЛ Добрич“ АД, се ползва срещу заплащане за извършване на профилактични прегледи на граждани за периода от 15.10.2019 г. до 25.10.2019 г. Тази линейка е част от услугите, които предлага „МБАЛ Добрич“ АД”. В крайна сметка нарушения не са открити и жалбата е оставена без уважение.

Текст от Изборния кодекс гласи, че за целите на предизборна кампания е забранено безплатно използване на публичен административен ресурс. В случая болницата е сключила договор срещу заплащане с депутатите Манушев и Димитрова, тоест няма безплатно ползване, вероятно затова ОИК не вижда нарушение. Друг текст от кодекса казва, че не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие. Болницата е държавна, но линейката извършва прегледи извън нея – вероятно това е друг мотив всичко да се окаже законно.

Моралната страна на добричкия казус, както често се случва, остава извън алинеите, параграфите и тълкуването им. А успоредно с него в последните дни видяхме още танц по ръба на закона и морала от ГЕРБ – агитация на премиера Борисов със служебния джип, на бившия зам.-министър Диян Стаматов в електронния училищен дневник и т.н.

 

НАПРЕЖЕНИЕ

Добрич е един от градовете с най-голямо напрежение в кампанията, защото кметският възел е доста заплетен. Преди 4 години партия ГЕРБ загуби властта там, сега е амбицирана да я върне. Лично Борисов смъмри местната структура заради лоши резултати на евровота. Петкова е подкрепена и от СДС, а досегашният кмет Йордан Йорданов е издигнат от широка коалиция.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?