Медия без
политическа реклама

Църквата пуска литургиите за Великден на живо във Фейсбук

Повече от 65 000 души са гледали онлайн службата за Цветница

17 Апр. 2020
Патриарх Неофит водеше празничната литургия в катедралата "Св. Александър Невски" и на Цветница.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Патриарх Неофит водеше празничната литургия в катедралата "Св. Александър Невски" и на Цветница.

Въпреки че не затвори храмовете за Великден, както направиха повечето православни църкви, БПЦ все пак ще се опита да ограничи струпването на вярващи на празничните литургии. За целта владиците от Светия синод са мобилизирали всички възможни ресурси - страницата си във Фейсбук, предаване на живо от БНТ и различните й канали, както и онлайн излъчване на църковните служби в сайтовете на отделните митрополии в страната. 

В нощта на Велика събота, както и на Великден, БНТ ще предостави безвъзмездно сигнал за пряко излъчване на празничните литургии, стана ясно след разговори между представители на държавната телевизия и Националния щаб заради ограниченията и избягването на струпване на хора пред и в църквите.

Излъчването ще е пряко по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4, както и онлайн на сайта www.bnt.bg.

Великденските литургии ще се наблюдават и на официалната страница на БПЦ във Фейсбук. Излъчването ще започне от 23:25 ч. от катедрала "Св. Александър Невски", където патриарх Неофит ще отслужи литургията. Както вече стана ясноq тази година Благодатният огън няма да бъде донесен от Йерусалим заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса. Въпреки това има запазен огън от миналата година и вечерта ще бъде изнесен пред катедралата в София. Пред нея ще бъде изграден специален подиум, както се прави по традиция, и на него ще бъде патриарх Неофит. Той и други архиереи ще прочетат Евангелието, което възвестява Христовото възкресение, и ще започне т.нар. Пасхална утреня, предшестваща литургията в храма.

Вечерната литургия в събота ще бъде излъчена на живо и на страниците във Фейсбук на Неврокопската, на Пловдивската, на Варненската и на Старозагорската епархии.

Очаква се и в Силистра - център на Доростолска епархия традиционната Великденска служба в полунощ също да бъде излъчена онлайн. От управата на крайдунавския град, уточниха, че целта е да се ограничи броят на хората в и около катедралния храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“, съобразно извънредните мерки срещу разпространението на COVID-19. Общината се е ангажирала да извърши дезинфекция пред и в църковните храмове в Силистра, Айдемир и Калипетрово.

Управата на Бургас също ще осигури онлайн излъчване на службата в събота вечерта от храм "Св. св. Кирил и Методий", както и на Разпети петък. "Положихме доста усилия с гражданите да не се допусне масова зараза в Бургас. Затова не трябва да ги обезсмисляме. Готови сме да ви предоставим всичко необходимо, за да осигурим заедно безопасни служби", каза кметът на града  Димитър Николов след среща с духовници.

Призивът към хората е да останат по домовете си, да не се нарушава дистанцията  и да се избегнат струпвания на хора, което може да доведе до разпространение на заразата и удължаване на периода на ограничения

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че всички богослужения в храмовете за Великден ще бъдат предавани онлайн на страницата във фейсбук на митрополията, а заради епидемията вярващите няма да минават под плащаницата на Разпети петък. На Възкресение Христово основната част от богослужението ще е пред катедралния храм "Успение Богородично", каза владиката пред радио Варна.

От Община Пловдив предоставят възможност гражданите да гледат литургиите онлайн на Фейсбук страниците на Община Пловдив и на Общинския съвет.

ИНТЕРЕС

Според представители на Светия синод онлайн службите, които вече бяха излъчвани от началото на въвеждането на извънредното положение на 13 март, са гледани от повече от 20 000 души. Първата литургия за Цветница, излъчена от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", е била наблюдавана от над 65 000 души.

В Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ също ще се излъчват на живо богослужения за нашите сънародници в чужбина. Много от духовниците са започнали да излъчват богослуженията от енорийските храмове чрез личните си профили във Фейсбук.

Последвайте ни и в google news бутон