Медия без
политическа реклама

ЦИК отново потърси "Сиела" за машинния вот

Обществената поръчка по осигуряването на вота се оказа състезателна процедура с едип участник

24 Апр. 2024
ЦИК не успява да развие собствен капацитет, за да се погрижи сама за машинното гласуване.
Илияна Димитрова
ЦИК не успява да развие собствен капацитет, за да се погрижи сама за машинното гласуване.

За провеждането на машинното гласуване Централната избирателна комисия (ЦИК) отново ще разчита на частната компания "Сиела Норма". Това се разбра от поканата, която комисарите отправиха към фирмата да участва в обществената поръчка за осигуряването на вота с устройствата за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни.

ЦИК така и не успява да развие собствен капацитет, за да се погрижи сама за машинното гласуване. Затова за всички избори комисията се обръща към "Сиела", която е представител за България на международната компания "Смартматик" - производителят на машините и на техния софтуер. Това се налага въпреки неразбирателствата между държавния орган и българската фирма, които стигнаха и до съда.

Вчера ЦИК обяви, че открива състезателна процедура за въпросната обществена поръчка по осигуряването на машинния вот за изборите за български и европейски парламент. Поканата е отправена към един, единствен потенциален участник – и това е именно "Сиела". Това на практика обезсмисля твърдението, че се провежда състезателна процедура.

Сега ЦИК очаква да получи оферта от частната фирма.

Още по темата