Медия без
политическа реклама

Четворната коалиция маха таксите за детски градини още през януари

"Продължаваме промяната" публикува подробните договорки по сектори и за закони

12 Дек. 2021Обновена

Отмяната на таксите за детски градини и ясли, анонсирано от новите управляващи преди дни, трябва да се осъществи още през януари 2022 г. Това става ясно от предвижданите общи законодателни инициативи на четворната коалиция, публикувани днес на сайта на "Продължаваме промяната". Успоредно партията разпространи и договорките за спешни и средносрочни мерки в 18 обществени сектора. Всичко това бяха приложенията от коалиционното споразумение, непубликувани до днес. Първата част на споразумението - с политическите договорки как ще функционира новото мнозинство, вече бе оповестена. Така то стана изцяло публично.

Градините ще станат безплатни с промяна на закона за местните данъци и такси. Пак за януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане – "въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната – в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност". За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.". Като "незабавни", но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система, за които по-рано стана ясно, че са приоритетни за новата власт.

 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Преглед на договорките показва, че новите управляващи де факто са се разбрали да въведат Истанбулската конвенция. В преговорите тя категорично бе посочена от лидера на БСП Корнелия Нинова като "червена линия", с която няма да се съгласи. Но ето какво пише в документа: „Да се въведат в националното законодателство всички елементи от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, свързани с насилието срещу жени и домашното насилие". Текстът е на страница 105 от глава „Европейски въпроси и НАТО“. Трактовката на самата Нинова обаче различна. "Виждам, че се тиражира поредната лъжа. Никъде в споразумението за създаване на правителство не е записано приемането под каквато и да е форма на Истанбулската конвенция и социалния пол. БСП защитихме в преговорите нашата позиция. Конвенцията е противоконституционна. Полът е мъж и жена. Никъде не пише, че ще ратифицираме Истанбулската конвенция или, че ще признаем трети пол извън мъж и жена. В споразумението е записано само, че ще въведем в националното законодателство онези текстове, които касаят насилието над жени. Между другото, БСП предложихме такива текстове в предишни народни събрания: например да има областни центрове за защита на пострадали от насилие. Злонамерените опити да се злепостави БСП и новото мнозинство ще срещат нашия категоричен отпор", написа тя вечерта в социалните мрежи.

 

Днес се разбра, че Народното събрание ще заседава извънредно в понеделник, за да гласува структурата и състава на новото правителство. Председателят Никола Минчев насрочи заседанието за 13 часа, като в дневния ред са включени три точки - избор на премиер, одобряване на структура на кабинета и изБор на членове. Както "Сега" писа, новото правителство ще включва 5 вицепремиера и 19 министри. Нови са министерствата на растежа и иновациите, което поема част от работата на министерство на икономиката, и министерство на електронното управление, което ще бъде изградено на базата на съществуващата в момента ресорна агенция. Постигнатото споразумение предвижда сериозно разместване на второстепенни структури, включително и преместване на координацията на еврофондовете от МС към финансовото министерство. От ГЕРБ-СДС вече обявиха, че няма да подкрепят новото правителство. От там поставят персонално условие, за да влизат в диалог с партиите в коалицията - Бойко Рашков да не е вътрешен министър. Не е ясно как ще гласува ДПС, от движението са декларирали готовност да подкрепят правителство на партиите на промяната, въпреки че тази подкрепа не е искана от тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата