facebook
twitter

България

Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"

Над 14 хиляди души в сектора са застрашени да загубят работните си места
2 472
 Илияна Кирилова
Транспортният министър Росен Желязков (в средата) заяви, че България остава на позиция за отпадане връщането на камиона и за свободно право на почивка. В групата на противниците на пакета "Мобилност" заедно със страната ни са и Чехия, Холандия, Естония, Словакия, Португалия.

Български транспортни фирми вече се ориентират към преместване на бизнеса си в друга европейска държава. Причината за това са готвените промени в пакет "Мобилност", макар че за тях все още се водят преговори. Това стана ясно в четвъртък по време на представяне на анализ за влиянието на пакета върху българския транспортен сектор, изготвен от консултантите от KPMG-България. 

Промените все още не са окончателно приети. Но ако останат в последния си вариант, ще са пагубни за родните превозвачи, опериращи на територията на Европейския съюз. Едно от изискванията например е камионът да се връща в държавата, където е регистриран бизнесът на компанията, на всеки четири седмици. Това е едно от правилата в новия регламент, което България продължава да оспорва. Въпреки многократно изразяваните уверения на български управляващи и евродепутати положителен резултат е малко вероятен, тъй като наскоро и транспортната комисия в Европарламента отказа да върне пакета за ново обсъждане.

В сложната брюкселска процедура започва така нареченият трилатерален диалог. Засега е проведен един кръг преговори между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, но се планират още два до края на годината, заяви в четвъртък министърът на транспорта Росен Желязков. 

Все още не е ясно колко са родните компании, които смятат да преместят бизнеса си в страна от ЕС, в която оперират. Но вече има фирми, които са закупили бази и са поискали да получат лиценз. Служителите в сектора у нас са около 42 500. В резултат от промените обаче 14 хиляди от тях може да загубят работата си.

В момента регистрираните в България транспортни компании са около 12 700, като над 70% от тях имат над пет камиона. Оценките от анализа на консултантите показват, че задължителното връщане на камиона в родината в българския случай би довело до около 53% празни курсове и увеличение на разходите за гориво със 155 млн. евро до 2023 г. 

Друга мярка, която се предвижда, е задължителната почивка извън превозното средство. Това ще доведе до харчове на шофьорите за хотели, възлизащи на 119 млн. евро., а за охраняеми паркинги - на 24 млн. евро.

Курсове в Европа изпълняват 25 800 български камиона, като средната им възраст е 3 години. Над 90% от превозните средства в бизнеса са под 6 г.  Техният оборот през 2018 г. възлиза на 2.8 млрд. евро. Ако промените в пакета "Мобилност" бъдат окончателно приети, се очаква драстичен срив на превозите в периода 2019-2023 г. до 1.3 млрд. евро. 

БЕЗ РЕЗУЛТАТ

Вече две години пакет "Мобилност" разделя Европа на две - страните в периферията на съюза, които са против, и останалите държави, които защитават пакета. Въпреки шумната борба на българските евродепутати и непрестанните им уверения, че се работи в посока за отпадане на спорните текстове, това не изглежда точно така. Дори на решаващото гласуване за дневния ред за редовната сесия през март трима български евродепутати не присъстваха и се оказа, че точно толкова гласа са трябвали, за да падне предложението, което бе прието със 156 гласа "за" срещу 154 "против". После последваха показни протести в Европа, предложения за 1600 поправки в пакета, които българските евродепутати обявиха като "малка победа", но и това не спря прокарването му. Сега транспортният министър уверява, че борбата продължава заедно с останалите държави от лагера на противниците на "Мобилност".

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Перник пак изчезват колосални количества вода

09.09.2020

7125 17
Повдигнаха обвинение на шофьора на джип, минал през крака на полицай

30.08.2020

Обновена

2117 15
До 10 години "Летище София" ще има нов терминал

22.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

861 5

Коментари

ПероВТ

Съдбата на ТИР-транспорта ще е същата каквато е на банките, търговията, комуникациите, електроразпределението, добивната промишленост и още няколко доходоносни сектора в икономиката ни - печалбите му, минус ДДС и минималния корпоративен данък, ще поемат път на Запад, към партньорите ни. А ние ще се залъгваме, че ЕС дава пари за магистрали и метро. Поне 10 пъти повече взема, отколкото дава. Само последната им ТИР хапка ще е за над един милиард евро.

Мошеник

Колега, от милиционери бизнесмени Толкова!

Никой не ни е виновен, ако България беше привлякла инвестиции и развила производство, проблема с прибирането на камионите денс нямаше да стои на дневен ред, както например в Полша!

Непримирим

Полша и Чехия граничат с Германия, а ние сме поне на 1300 километра.

bay Dragan

?

Мошеник

Колега, от милиционери бизнесмени Толкова!

Никой не ни е виновен, ако България беше привлякла инвестиции и развила производство, проблема с прибирането на камионите денс нямаше да стои на дневен ред, както например в Полша!

bay Dragan

Ти още милиционери сънуваш. Стряскаш се още май, а минаха 30 години. Така трябва.

Дагоев

Катилите никой не ги кара на сила. Да бяха станали даскали. Това сега се котира.

Evasion

Е като се преместят в друга държава член на ЕС, там какви правила ще спазват?!?

сталкер пустиняк

Дори на решаващото гласуване за дневния ред за редовната сесия през март трима български евродепутати не присъстваха и се оказа, че точно толкова гласа са трябвали, за да падне предложението, което бе прието със 156 гласа "за" срещу 154 "против"

 

Ами кой ни е виновен? Явно само ние, респективно управляващите - правителство и опозиция. 

Ако бяха толкова ербап превозвачите, досега да са блокирали Дондуков, Позитано и централата на ДСБ, не знам къде се намира. 

sega_reader

Ами нека се местят.

Много ми е интересно как един превозвач ще започне да осигурява работниците си примерно в Германия или Франция. Досега ги осигуряваха в България на ... 560 лв.

И от къде ще покрият огромната загуба ?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Добре де, тия правила не са само за нашите фирми, затова се наричат правила.

Защо само нашите фирми ще фалират?

торбаЛан

Щото вече няма да могат да пращат българските шофьори да работят в Испания и три месеца да спят в камионите, за което да им плащат по 1500 евро на месец. Ако мислите, че е много, то трябва да се изясни, че четвъртия месец шафиорът е в България и почива, без да му се плаща.

Влез или се регистрирай за да коментираш