Медия без
политическа реклама

БСП официално поиска глоба за Борисов от ЦИК и СЕМ

Корнелия Нинова
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Корнелия Нинова

Както обещаха преди ден, от БСП внесоха жалби до ЦИК и СЕМ срещу премиера Бойко Борисов за "използването на държавен ресурс" по време на предизборната кампания. Жалбите са провокирани от последните публични изяви на Борисов, съобщиха от червения пресцентър в сряда. Премиерът е начело на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ, в който влизат и другите партии, подкрепящи партията в евровота за 26 май. Социалистите настояват още министър-председателят да излезе в отпуск до провеждането на изборите.

"Посредством своите изказвания той цели да създаде негативно внушение в избирателите и неправилна преценка на обстоятелствата", посочват от левицата в жалбата си.

БСП настоява още да се "създадат задължителни указания на доставчиците на медийни услуги за спазване на изискванията по Закона за радио и телевизия, тъй като в репортажи с негови изказвания няма изрично указание, че следва излъчване на платен или безплатен репортаж с агитационно съдържание". В жалбите си червените подчертават, че нарушаването на забраната за използване на публичен административен ресурс - бюджетни средства, автомобили, самолети и др., се санкционира с глоба в размер от 3000 до 15 000 лева за всяко едно от нарушенията.

ОТГОВОР

В програмата ми през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие, заяви Борисов по Би Ти Ви. Поисканата глоба той хиперболизира чак до опит на БСП да бъде "пратен в Белене и убит". "Така са постъпили и с дядо ми. И с много дядовци така са постъпили“, коментира премиерът. Той заяви, че ако БСП считат за предизборна кампания посещението на папата, силно го надценяват. На парада на 6 май бил, но президентът Радев така го нападнал в изказването си, че трябвало да се подаде сигнал и срещу него.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БСП, агитация, ЦИК, СЕМ