Медия без
политическа реклама

БСП към ГЕРБ: Слагате като сандвич хазарта между болниците и COVID-19

Повод за упрека бяха поправки в извънредния закон, с които управляващите измениха наведнъж 8 други закона

12 Февр. 2021
Менда Стоянова
Илияна Кирилова
Менда Стоянова

От ГЕРБ използваха за пореден път закона за извънредното положение, за да изменят други действащи закони. Това стана в петък, когато по предложение на управляващите Народното събрание одобри окончателно на второ четене проект за промени в извънредния закон. В неговите преходни и заключителни разпоредби бяха прокарани поправки в още 8 закона.

Това се превръща в типичен похват за вносителя – шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Наскоро тя подходи по същия начин, за да прокара промени в Закона за хазарта – чрез преходните и заключителните разпоредби на промени в извънредния закон, засягащи изборните правила.

НОВИТЕ ПРОМЕНИ

Промените в извънредния закон, приети този петък, предвиждат мерки в подкрепа на финансите на изнемогващите в кризата общини. Това обаче е само малка част от предложенията. Основната му част е съсредоточена в преходните и заключителните разпоредби, чрез които се изменят Законът за ДДС, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за хазарта, Законът за националната стандартизация, Законът за държавните резерви и военновременните запаси, Законът за семейните помощи за деца, Законът за държавния бюджет и Законът за социалните услуги.

Особен смут предизвикаха спешно внесените и гласувани новости в хазартните правила, засягащи игрите кено и бинго. С промените се въвежда държавен монопол върху играта кено.

БСП: ТОВА Е ПЕРВЕРЗИЯ

Когато се обсъждат промени в закона за извънредното положение, когато расте броят на заразените, когато имаме проблеми с болниците и с ваксинирането, някой е решил един месец преди изборите да кешира, да прибере последите пари, които може, може би да ги вкара и в изборите. И слагаме като сандвич между болниците и COVID-19 за хазарта, и след това разглеждаме военновременните запаси. Това е перверзия”, обяви депутатът от БСП Румен Гечев в пленарната зала. Той настоя разпоредбата, засягаща хазарта, да се гласува отделно от останалите и да бъде отхвърлена.

Управляващите нямаха нищо против разделния вот, но не се отказаха да подкрепят предложението на Менда Стоянова.

И ОЩЕ ПОПРАВКИ

Освен това бяха направени и допълнения към законопроекта между първо и второ четене, които бяха одобрени в планарната зала. По искане на ГЕРБ беше прието, че няма да се налагат обезпечителни мерки, нито ще се извършват действия по принудително изпълнение върху парични средства, изплатени от правителството на работници и служители като компенсация за последиците от COVID-19. Мярката ще важи до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка.

Друга новост е, че депутатите позволиха на здравното министерство да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на свои служители, работещи при неблагоприятни условия по време на извънредната обстановка, включително за дейности, свързани с ваксинацията срещу COVID-19. Мярката влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата