Медия без
политическа реклама

Без възможност да гласуват остават част от изолираните граждани

Причината е, че заявления за мобилна секция ще могат да се подават до края на март, а изборите са на 4 април

28 Яну. 2021Обновена
Илияна Кирилова

В крайна сметка, някои гласоподаватели ще останат без възможност да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 4 април. Става въпрос за онези граждани, които евентуално ще бъдат поставени под карантина или в изолация в трите дни преди вота.

Това се разбра, след като депутатите одобриха окончателно в четвъртък промени в закона за извънредното положение, предложени от ГЕРБ и „Обединени патриоти”, с които се установяват специфични правила за провеждането на предстоящите избори.

С поправките беше решено, че избирателите, затворени у дома, ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, известни още като мобилни секции. Заявленията за гласуване у дома се подават до общинските администрации по поща, факс или електронен път. Срокът за това обаче е не по-късно от 3 дни преди датата на вота. Това означава, че онези граждани, които са били поставени под карантина или в изолация през първите три дни на април, няма да имат възможност да подадат заявления и, съответно, ще останат без възможност да пуснат бюлетини.

Управляващите оправдаха ситуацията с необходимостта да се осигури време за администрацията да състави списъците с избиратели, които ще гласуват чрез мобилни секции. Това може да стане само след справка в регионалните здравни инспекции (РЗИ) дали същите тези хора фигурират в единния информационен портал за COVID-19 - задача, за която е необходим "разумен срок" преди вота, обясниха от ГЕРБ.

“Нека да се надяваме, че тази тенденция за намаляване на разпространението на коронавируса и на лицата, които са настанени в лечебни заведения и са поставени под карантина, ще бъде същата и по време на изборния ден. Но въпреки това трябва да има време компетентният орган в лицето на съответната регионална здравна инспекция да може да направи тази проверка и да уведоми органа, който трябва да формира избирателния списък. Решихме, че има необходимост да посочим, че този срок ще бъде четвъртъкът преди изборния ден”, аргументира решението на управляващите депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

От БСП не се съгласиха. “Не знам как си представяте сверяването на тези списъци. Може би разпечатани на едни листа и някакви служители в РЗИ от листата да сравняват имената – предполагам, че затова давате такива срокове. Мисля, че съвременните технологии позволяват в момента, в който се изпрати списъкът на РЗИ, пуска се програма, излизат имената на тези, които са в двата списъка, и буквално за минути може да се върне потвърждение от РЗИ до всяка една от районните избирателни комисии”, коментира социалистът Кристиан Вигенин. Той сподели опита си като изборен наблюдател от Казахстан, където вписвали хора под карантина и в изолация за гласуване 12 часа преди изборния ден. И предупреди: “Много се надявам да няма никакви карантинирани към тази дата. Но, както върви разхлабването на мерките, може да се окажат повече от сега и ние не можем да разсъждаваме пожелателно. Има риск да лишим немалък брой граждани от възможност да гласуват на 4 април.”

Това обаче не разколеба управляващите и предложението, което направиха от БСП – да се съкрати 3-дневният срок на един ден, беше отхвърлено.

ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ЦИК

Иначе депутатите решиха, че здравните мерки по време на парламентарните и президентските избори през 2021 г. ще се определят от министъра на здравеопазването след съгласуване с главния държавен здравен инспектор. Въз основа на техните предписания Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приеме решение за организацията и провеждането на двата вота. Тези текстове бяха приети от парламента след компромис между управляващите и ДПС. Това определено облекчава работата на ЦИК, тъй като първоначалното предложение на управляващите беше здравните мерки да се определят от изборните комисари след консултация със здравните власти.

На ЦИК беше възложено да проведе разяснителна и обучителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка. Министерският съвет получи задачата да подсигури изборния процес със защитни средства.

Пропадна друг компромис между управляващите и ДПС – по отношение на предизборната кампания. На заседание на парламентарната правна комисия, проведено ден по-рано, беше решено, че ако участниците в изборите провеждат мероприятия на закрито, ще трябва да прилагат противоепидемичните мерки, определени при посещаване на кина, театри и концертни зали. В пленарната зала патриотите неочаквано се противопоставиха на разпоредбата и поискаха отпадането й. Така и се случи, а по отношение на предизборната агитация остана да важи по-общо звучащото правило, че мероприятията ще се провеждат при спазване на въведените противоепидемични мерки.

А ДПС ОБИДИ КАРАЯНЧЕВА

Темата за кампанията стана повод за дълъг разговор между депутатите, който се проточи повече от обсъждането на другите, по-важни въпроси, засягащи изборите. От ДПС настояха, че трябва да се уеднакви противоепидемичният режим при предизборни и културни мероприятия. Патриотите възразиха, че достъпът до културни събития става с билети, което позволява да се контролира броят на присъстващите, докато при агитационните срещи не може да се възпрат желаещите да участват.

Накрая спорът стигна до откровени грубости по вина на партията на Ахмед Доган. Всичко започна, когато депутатът от ГЕРБ Калин Вельов излезе на трибуната. "Думи, които евентуално биха били скандирани на подобни срещи - като БСП или ДПС - са опасни за здравето, тоест, много важно е да го ограничим и да предпазим хората", каза Вельов, с което разсмя останалите депутати. Друга беше реакцията, когато излезе за реплика лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?", направи опит за сарказъм Карадайъ. "Г-н Карадайъ, ще се въздържа от коментар. Това беше толкова грозно", огорчи се председателят на парламента Цвета Караянчева, която се разпозна в репликата. Карадайъ обаче не се смути и не се извини.

Мустафа Карадайъ: Когато някой се опитва да се упражнява върху ДПС, ДПС отговаря с въпрос Мустафа Карадайъ / Mustafa Karadayi

Posted by ДПС Пресцентър on Thursday, January 28, 2021

ФУНДАМЕНТАЛНИЯТ СПОР

Управляващите и опозицията така и не се разбраха по казуса дали изборните правила по време на пандемия трябва да бъдат заложени в извънредния закон или в Изборния кодекс, където принципно се уреждат всички въпроси, засягащи организацията и провеждането на избори.

От БСП поддържаха мнението си, че всякакви промени, засягащи вота, трябва да бъдат записани в кодекса. Социалистите изтъкнаха, че това е нормативният акт с по-висша сила и всякакви противоречия между него и извънредния закон потенциално могат да опорочат вота. „Вие умишлено или поради некомпетентност създавате нормативен хаос, което неминуемо ще се отрази на изборния процес. Това, което правите, уронва устоите на държавността и доверието в институциите”, нападна управляващите соцдепутатът Филип Попов.

В отговор Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че в настоящата сиутация е необходимо да се въведат само такива мерки, с които да се даде възможност на българските граждани да упражнят по нормален начин своя вот. “Това не налага на всяка цена трайна уредба в Изборния кодекс”, твърдеше Ципов.

Христиан Митев от “Обединени патриоти” изтъкна, че настоящите промени в изборните правила няма да действат като общи разпоредби по отношение на гласуването в извънредни ситуации. В своя подкрепа той даде за пример Полша, която приела специален закон за своите президентски избори, който се прилага само и единствено в условията на пандемията от коронавируса.

ИЗБОРИ И ХАЗАРТ

Управляващите отново използваха недопустимата практика да изменят закон чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроект със съвсем различен предметен обхват. В случая така употребиха поправките в извънредния закон за изборите, за да променят Закона за хазарта и да удължат с 3 месеца срока, в който данъчните власти трябва да приключат незавършените производства, останали от бившата Държавна комисия по хазарта. Предложението дойде от шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Така предизвикаха изумлението на опозицията. "Какво е общото между провеждането на изборите и производствата за издаване на лицензи за хазартни игри? ... Това демонстрация на безнаказаност и на безочие ли е, какво е? Как да знаем, че не правите на някого услуга? ... И то точно в изборните правила, които трябва да са изчистени от намеци за лобизъм", възмути се соцдепутатът Крум Зарков.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" спокойно отвърна, че същото се е правело непрекъснато в парламентите, доминирани от БСП. А конкретното предложение на Менда Стоянова защити с аргумента, че много служители на НАП били болни и в условията на пандемия удължаването на срока за довършване на производствата било най-добрият вариант. Иначе, предупреди Митев, заявителите по производствата можели да подадат искове за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Последвайте ни и в google news бутон

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата упорства срещу пускането на Биляна Петрова

11 Юли 2024

Махат всички стикери от предното стъкло на колите

09 Юли 2024

ДПС-Доган официално бойкотира ДПС-Делян

09 Юли 2024

ГЕРБ затваря кранчето на лесните пари за безработица

12 Юли 2024

Пеевски станал председател на ПГ на ДПС с шашма

10 Юли 2024