Медия без
политическа реклама

БСП атакува пред Конституционния съд онлайн работата на депутати

20 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) заради приетата от управляващите възможност народни представители под карантина или болни от коронавирус да участват в пленарните заседания онлайн. Промяната в парламентарния правилник бе гласувана от мнозинството миналата седмица, тъй като не могат да осигурят кворум и съответно работата на Народното събрание.

От БСП сезират още КС и за дистанционната работа на депутати, които са болни от други заболявания, различни от коронавируса.

В последните дни кворумът се крепи на онлайн регистрация на депутати от ГЕРБ и патриотите, които са под карантина, а някои от тях дори в болница с коронавирус.

"Според нас Конституцията на България и практиката на КС казва, че решенията и започването на заседанието се осигуряват от повече от половината присъстващи народни представители. Това гарантира, че решенията на народните представители са легитимни, легални. Според нас този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до формалност", коментира депутатът от левицата Явор Божанков.

Според него практиката показва, че виртуалните депутати не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Божанков каза още, че ако КС приеме аргументите и уважи жалбата, това ще постави под съмнение всички гласувания досега, взетите решения и приетите законопроекти, включително и държавния бюджет за следващата година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата