facebook
twitter

България

Борисов потуши набързо недоволството на надзирателите

Едва след като служителите в затворите обявиха стачна готовност, премиерът се ангажира да изпълни исканията им
425
 Илияна Кирилова
В Софийския затвор работят едва 29 надзиратели, които охраняват над 800 затворници.

Заплашен от протест на надзирателите в затворите премиерът Бойко Борисов побърза да разпореди увеличение на щата им. Недоволството на синдиката, който представлява интереса на охранителите в местата за лишаване от свобода, е породено от малкия брой заети в тази дейност. Поради това министър-председателят лично разпореди на правосъдния министър Данаил Кирилов в четвъртък да бъдат назначени 200 нови служители в системата на съдебната охрана и затворите.

По-рано председателят на синдиката на служителите в затворите Ивайло Григоров заяви, че се е провела среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която е станало ясно, че няма категорично потвърждение, че щатът на надзирателите ще се увеличи, каквото е искането им. Той коментира, че в Софийския затвор, където са охранявани малко над 800 затворници, надзирателите на щат са едва 29. "Беше поет ангажимент за увеличаване на този щат през следващите три години с по 200 бройки, за да няма инциденти и бягства", отбеляза Григоров, цитиран от bTV. По негови думи големият брой бягства от местата за лишаване от свобода през 2019 г. са доказателство, че са необходими повече надзиратели.

Няколко часа по-късно правосъдният министър заяви, че му е разпоредено от премиера да подготви, организира и работи по разкриването на 200 нови щатни бройки, които да бъдат в разписанието на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". "Смятам, че с това разпореждане на премиера синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за 10% увеличение на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят осигуряване на по-добър регламент в законодателството във връзка с техните условия на труд", категоричен е Данаил Кирилов.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: Борисов превръща 7 млн. в заложници на параноя и гузна съвест

26.09.2020

3087 41
Отровното трио даде подробности за ремонта на дома на Гешев в Бояна

25.09.2020

Обновена

7229 36
Борисов: Кръгът на Радев ми прати прекрасна госпожа да снима шкафчето

24.09.2020

Обновена

31359 324

Коментари

Тренд Петков

типичното поведение на недържавник....не мислим,не щем да чуем,ние сме велики, други да не ни подсказват....докато не им припари. Тогава пак без мисъл, без обосновка, панически се намират точно тези пари,които до момента ги нямаше, само и само да затворят устата на хората...Я се замислете...Имаме си куп специалисти, цял всуеяден правосъден министър, тези взимат заплати именно да решават проблемите...но не...Боко трябва да им нареди да си гледат работата...И защо двеста,  а не двеста и пет нови надзиратели? Просто щото цифрата е кръгла? И че просто е назована с поглед в небето...

Влез или се регистрирай за да коментираш