facebook
twitter

България

Близък на Пеевски юрист ще пише нова медийна регулация

Представител на "Канал 3" ще работи с БНТ и БНР за мащабни промени в Закона за радиото и телевизията
822
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Работната група бе създадена със заповед на Вежди Рашидов и без знанието на опозицията.

Представител на изключително близката до властта и до депутата Делян Пеевски телевизия Канал 3 се оказа част от експертната група, която ще прави предложения за мащабни промени в Закона за радиото и телевизията и за трансформирането му в закон, който ще обхване и интернет. Това стана ясно на първото заседание на групата, провело се в Народното събрание. Сформирането й стана със заповед на шефа на комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

Адвокат Мая Георгиева, предложена от "Канал 3", бе назначена да предлага промени в медийното законодателство в компанията на члена на СЕМ Бетина Жотева, генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и члена на УС на телевизията Христо Томов, юриста на БНР Елена Великова, юристите на Би Ти Ви и Нова телевизия Господин Йовчев и Елена Великова, на шефа на асоциацията на частните радиа и телевизии АБРО Анна Танова и на бившия директор на БНР Валерий Тодоров. Не стана ясно по какви критерии са определени участниците и защо в комисията има човек на Канал 3, а няма например на  ефирната България он еър.

От целия парламент като представители на Народното събрание бяха определени Тома Биков от ГЕРБ и Христиан Митев от "Обединени патриоти". Само хора от управляващото мнозинство присъстваха на първото заседание на работната група, а депутати от БСП съобщиха за „Сега“, че не са били информирани за началото на консултациите. Рашидов обаче каза, че „всичко е по-прозрачно, отколкото дори трябва да бъде“. „На последното заседание аз се обърнах към представителите на всички парламентарни групи и към всички, които искат, да дадат свои експерти“, заяви той.

Всъщност за създаването и за началото на работата на експертната група не бе публикувано никакво официално съобщение на сайта на парламента. Въпреки че промените в медийния закон очевидно ще засягат не само радиата и телевизиите, представители на други медии и на журналистически организации не присъстваха на първата среща.

ПРАВОМОЩИЯ

Рашидов даде да се разбере, че промените ще обхванат и дейността на медиите в интернет. „Трябва да вземем много сериозни решения относно дейността на СЕМ като институция, която трябва да има повече права за контрол. Новият закон трябва да гарантира по-добрата работа на медиите, съобразено с времето, в което живеем. Последната интернет болест на ХХI век са фалшивите новини. Ако ние не намерим форма да разпознаваме фалшивата новина, ако не намерим законови форми как да ограничим тази лъжлива новина, тя ще унищожи свободата на словото. Затова този закон ще е много важен и за нас, ако е добър“, каза Рашидов. Той заяви още, че очаква първите предложения за промени в законодателството да постъпят в медийната комисия след около месец. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Емко" пита прокуратурата защо не разследва фирма до Пеевски
ГЕРБ отказа да защити единственото жилище на длъжника от бърза продан

12.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2246 1
Фандъкова обвини софиянци за липсата на резултати за въздуха

Коментари

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

как  определяте близост с някой тука?

Интервал

Лесно.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

а де?

Интервал

Наличието на мисловна дейност помага. Иначе, между ДП и прокурор Иван, също нЕма връзка.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×