Медия без
политическа реклама

Бизнесът с чистотата в столицата остава в сегашните фирми

11 Септ. 2019
Илияна Кирилова

Мегапоръчката за чистотата в София предизвика умерен интерес, противно на апетитните суми. По три от седемте обособени позиции победителят е предизвестен, защото състезанието е с един кон. Ако не са объркали нещо в конкурсната документация, досегашните си договори ще запазят фирмите в групата на "Титан" и Кирил и Георги Домусчиеви. И сред останалите компании кандидати няма непознати имена, като за 7-те позиции се състезават общо 10 фирми и консорциуми. Контролирани от Румен Гайтански дружества подадоха оферти за 4 позиции.

Това стана ясно при отварянето на офертите за поръчката за чистене за период от 5 години. Състезанието е с рекордна прогнозна стойност от 438.5 млн. лв. с ДДС и вече предизвика скандал заради провеждането му преди изборите. От екипа на Йорданка Фандъкова увериха, че класирането ще е след изборите.

В част от кварталите на София конкурсът се очертава да бъде напълно огледален на този от 2014 година заради липсата на конкуренция за тях. Със старите си чистачи вероятно ще останат зони 2 (Искър, Панчарево и Кремиковци, 60.6 млн. лв. прогнозна стойност без ДДС ) и 5 (Банкя, Връбница, Нови Искър, 39. 8 млн. лв. без ДДС ), за които оферти е подал само досегашният изпълнител "Титан София Изток 1". Основен дял във фирмата имат Иво Иванов и Димитър Борисов. Бизнесът си ще запази поне частично и контролираната от Кирил и  Георги Домусчиеви "Титан София център 1". Те са единствените с оферта за зона 1 (Средец, Лозенец, Студентски, 68.4 млн. лв.). Домусчиеви се състезават допълнително и за зона 7 (Възраждане, Оборище, Триадица - център, 45.3 млн. лв.), която в момента държат, като тук конкуренция им е Румен Гайтански с дружество "Зауба". "Зауба" подаде оферта и за позиция 6 (Люлин, Красно село, 41 697 317 лв.) в състезание със ЗМБГ, а друго контролирано от Гайтански дружество - "Грийн партнърс" в консорциум с БКС атакува зона 3 (Изгрев, Слатина и Подуяне, 57 361 429 лв.) и зона 4 (Илинден, Надежда, Сердика, 50 007 221 лв.). Около "Грийн партнърс" се разшумя заради сключени подизпълнителски договори с общинското дружество "Чистота-София", което ползваше техниката на частната фирма без обществена поръчка и така на практика "Грийн партнърс" също бяха част от бизнеса.

 

КОНКУРЕНЦИЯ

Най-сериозна конкуренция ще има именно за трета и четвърта позиция в конкурса. И за двете са подадени по 4 оферти. За трета позиция извън "Грийн партнърс" се състезават Еф Си Си България, "Аса София" и обединение "Бакс-Астон", а за четвърта оферти са подали още "Аса София", АЕС - Х и "Евро импекс София".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата