Quantcast
Бивш член на съдебния съвет мотае дело 10 месеца | СЕГА
facebook
twitter

България

Бивш член на съдебния съвет мотае дело 10 месеца

Процесът за 3500 лв. срещу някогашен директор на агенцията по рибарство е в списъка за пред ЕК
1 143
 https://ecase.justice.bg

Бившият член на Висшия съдебен съвет и настоящ апелативен спецсъдия Галя Георгиева 10 месеца не е написала решение по дело от списъка с процесите, следени от Европейската комисия. Това става ясно от списъците с въпросните дела, които се публикуват на сайта на Върховния касационен съд, както и от електронното деловодство на апелативния спецсъд.

Става дума за процес срещу срещу бившия шеф на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев, който според прокуратурата е извършил длъжностно престъпление. През 2014 г. Сакаджиев наредил на един шеф на дирекция, който освен своите задължения изпълнявал и функциите по заместване на друг служител, за няколко месеца да бъде изплатено допълнително възнаграждение от общо 3500 лв. На първа инстанция Сакаджиев е оправдан. Съдията от спецсъда е успял да напише мотивите към оправдателната присъда за 3 месеца.

НПК казва, че решението на апелативната инстанция заедно с мотивите се изготвя не по-късно от 30 дни от съдебното заседание, в което делото е обявено за решаване, а когато делото е от фактическа и правна сложност - до 60 дни.

Забавяне от 10 месеца не е изключение за съдебната система. Но като член на съвета Георгиева беше знаменосец срещу бавенето на дела. Особено когато бавните съдии бяха от противниците на статуквото. Освен това апелативният спецсъд далеч не е претоварен. Според официалната информация от апелативния спецсъд за цялата 2018 г. там са постъпили 69 дела от общ характер, а са разгледани 95. Повечето дела в апелативния спецсъд са по мерки за неотклонение - 567. В съда работят 12 съдии. Това прави по по-малко от дело месечно на съдия.

На 27 август "Сега" изпрати въпроси до съда каква е причината 10 месеца по-късно все още да няма постановен съдебен акт. Отговор така и не беше получен.

СЪДИЯТА

В съвета тя беше част от твърдото ядро около главния прокурор Сотир Цацаров. След края на мандата си като член на ВСС Георгиева сама избра да стане спецсъдия. Тя се възползва от опцията да получи кариерен бонус, приета от парламента малко преди края на мандата на предишния съвет. Така, вместо да се върне в Апелативния съд в Пловдив, Георгиева поиска да гледа дела за висша корупция и организирана престъпност в София.

Още

Гешев защитава спецправосъдието: Тричат съдиите!
"Демократична България" подгони Гешев и ВСС

15.04.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7390
Новият кампус на НИП ще глътне 14,2 млн. лв.

08.04.2021

496