Медия без
политическа реклама

Битката за Пловдив става все по-оспорвана

22 Окт. 2019
Илияна Кирилова

Изборната надпревара в Пловдив става все по-оспорвана, след като кандидатът на ГЕРБ за кмет на града Здравко Димитров трупа преднина пред основния си опонент за поста Славчо Атанасов, подкрепен от НФСБ и ВМРО. Димитров, който досега беше областен управител, биха подкрепили 29.9% от анкетираните, които са заявили, че ще участват във вота в неделя. Атанасов би получил подкрепата на 22.2% от запитаните, сочи последното изследване на "Алфа Рисърч" за нагласите на пловдивчани.

На трето място се нарежда кандидатът на БСП Николай Радев с 11.1 на сто подкрепа. Четвърти е адвокатът Георги Колев.

При листите за общински съветници най-голяма подкрепа събират кандидатите на ГЕРБ, следвани от БСП, а кандидатите в листата на НФСБ и ВМРО са на трето място.

Изследването на "Алфа Рисърч" е по поръчка на ИК "Марица" и беше публикувано в понеделник в сайта на местния вестник "Марица". То е проведено сред 1207 пълнолетни граждани в община Пловдив между 8 и 14 октомври.

Резултатите показват още, че Здравко Димитров увеличава преднината си пред Славчо Атанасов в сравнение с предходно изследване на електоралните нагласи на същата агенция. В началото на кампанията от щаба на Димитров разпространиха изследване, според което той събира 27.2% от избирателите, а Славчо Атанасов - 23.5%. Тогава друго проучване - на "Галъп", даваше преднина на Атанасов (30% срещу 26% за Димитров на първи тур).

От "Алфа Рисърч" посочват още, че нагласите към Атанасов от преобладаващо положителен баланс се поляризират заради спад в одобрението. Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на утвърждаването на други двама силни кандидати. Това е Николай Радев, който успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият кандидат е Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Последвайте ни и в google news бутон