Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бездомните от карловските села ще бъдат настанени във фургони

17 Септ. 2022
БГНЕС
Освен доброволци в разчистването участват и курсанти от военни училища

Над хиляда доброволци участват днес и утре в разчистването на карловските села от наносите след наводнението, предаде БНР. Такива обещания са получили местните власти от различни части на страната. След като бе възстановена проходимостта на улиците, вниманието ще бъде насочено към дворовете и помещенията в къщите, затлачени с тиня и отпадъци. След това ще започнат ремонтни дейности, за да станат къщите отново годни за обитаване преди началото на зимата.

До 10 дни хората, останали без дом, ще бъдат временно настанени във фургони.

От понеделник започва изплащането на еднократна финансова помощ за 378 пострадали семейства.

Група от 12 души доброволци от Несебър ще се включи в разчистването на наводненото село Каравелово. От благотворителна кампания в морската община групата ще занесе на пострадалите семейства минерална вода и продукти от първа необходимост. Организатор е сдружението "Обществен съвет Несебър".

Група с доброволци от морския град за втори път се включва в разчистването на наводнените селища. След инструкции от координационния център, какво са подготвили да доставят на място доброволците, обяснява Кръстьо Пеев председател на сдружението.

"Водата продължава да е първа необходимост понеже много бързо свършва, времето е топло, има страшно много хора на терен, а източниците на вода към селата са компрометирани. На второ място са препарати за почистване, тоалетни принадлежности от първа необходимост, перилни препарати и т.н. След това идват инструменти – ботуши, лопати, след което са спални комплекти – чаршафи, възглавници, покривни завивки."

Събраните до момента средства над 8 хиляди лева ще бъдат дарени за закупуването на строителни материали след месец, когато започва ремонти на къщите, каза още Кръстьо Пеев.

Още по темата