facebook
twitter

България

"Ало" измамниците спечелили над 3.5 млн. лв. въпреки шумните акции

Преди дни шефът на Националната полиция похвали зам. главния прокурор за личната му ангажираност
135
 Илияна Кирилова
Акциите на прокуратурата и МВР срещу "ало" измамите не водят до устойчиви резултати.

Въпреки шумните акции срещу телефонните измамници, ръководени лично от зам. главния прокурор Иван Гешев, откраднатите суми от началото на годината от този вид престъпна дейност надхвърлят 3.5 млн. лева. Това заяви в ефира на БНТ в понеделник инспектор Стефан Попов от сектор "Измами" в ГД "Национална полиция".

По негови думи от януари 2019 г. са регистрирани 531 телефонни измами, като има доказателства, че 6 от тях са извършени от групата от Ветово. Тя беше разбита миналата седмица след спецакция, след която 8 души са с повдигнати обвинения и в ареста. "Те са откраднали повече от 300 000 лева", посочи инсп. Попов. "Още един път искам да повторя, това е нещо, което сме го говорили, искам да апелирам за по-голяма бдителност към гражданите и да не се доверяват на обаждания на анонимни лица, без значение като какви се представят и съответно след това да оставят суми, категорично мога да заявя - не работим по този начин", добави още той.

Началникът на сектор "Измами" Златка Падинкова заяви от своя страна, че в повечето случаи "ало" измамите се извършват от територията на Румъния, като се използват и румънски сим карти. Във връзка с последната разбита група във Ветово Падинкова обясни, че един от членовете е имал близки и междусъседски отношения с извършителите на жестокото убийство в Негован.

Само преди дни директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски похвали единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев за работата му срещу "ало" измамите. "Без личната ангажираност на заместник главния прокурор Иван Гешев да направи връзка с представителя на нашата прокуратура в Европол, който да осъществи контакт с представителя на Румъния в Европол, който от своя страна да ангажира прокурори от Специализираната прокуратура на Румъния, да образуваме досъдебно производство за организирани престъпни групи и да възлагаме процесуални действия, които да се извършват на територията на Румъния като задържане на заподозрените, претърсвания, изземания на телефони, просто не виждам как щеше да стане, ако нямаше лична ангажираност от страна на прокурор Гешев", категоричен е Терзийски.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев стигна и до организаторите на Луковмарш

17.01.2020

1370 5
Гешев работил 7 години за едва 20 прокурорски акта

17.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

3578 12
Гешев командирова ДАНС и МВР да мерят нивото на язовирите

16.01.2020

2163 9

Коментари

Nickolas

Ами малко ги стрижат пенсионерите, та имат свободни пари. Трябва повече стрижба!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×