Quantcast

Медия без
политическа реклама

Александър Николов: Цената на тока няма да скочи след мораториума

13 Март 2022

Цените на електроенергията за битовите потребители няма да скочи след края на мораториума. „Няма причина за такъв скок, България в момента е с достатъчно ресурси за производство на конукернтна цена. Новият състав на КЕВР работи в посока да бъдат удържани разходите на битовите потребители“, заяви пред bTV енергийният министър Александър Николов. Николов не изключи сериозно поскъпване на газа от май, но според него при край на военните действия цените ще се нормализират.

„Предложението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на газа с 40% от месец май се случва в момент, в който на пазара има сериозно напрежение заради войната. Предложението идва в момент, в който всички компоненти на цената бяха скочили много над 40%. Но след последната седмица цените се успокоиха значително“, коментира Николов. Той не изключи възможността компенсациите за битови потребители да продължат и в следващ сезон.  

„Изключено е да водим преговори с „Газпром“ за дългосрочния договор за доставки, докато текат военни действия“, каза още Николов. Според него такива са възможни най-рано през вторага половина на годината.

„Промените, които се правят на пазара с електроенергия ще го направят много по-предвидим. Въвеждането на дългосрочен сегмент за договаряне – а не само ден напред, който ще се използва от държавата и общините, ще направи нещата много по-прогнозируеми“, коментира вицепремиерът Асен Василев. Той бе категоричен, че войната не създава рискове пре електроенергетиката – АЕЦ има достатъчно гориво до 2024 г., страната разполага с ресурси и извън газа. България все пак води преговори за увеличаване на алтернативните доставки от Азербайджан, Гърция и Турция, обясни Александър Николов.

Още по темата