Медия без
политическа реклама

65% от избирателите обърнаха гръб на президентските избори

По-ниска активност от сегашната е имало единствено на вотовете за евродепутати

24 Ноем. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
На места секциите бяха направо пусти на 21 ноември.

Потресаващо ниска е избирателната активност на втория кръг на президентските избори. Само 34.84 процента от българските избиратели (2 310 903 души) са гласували за държавен глава на 21 ноември. Останалите 65 процента са пренебрегнали битката за „Дондуков” 2. Това показват окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), публикувани вчера.

Така желанието на гражданите да участват в демократичния процес отбелязва пореден рязък спад. В първите избори за 2021 г. – парламентарните на 4 април, участваха 50.61 на сто от избирателите. Този резултат, общо-взето, се вписваше в средните стойности на избирателната активност от последното десетилетие.

На следващия вот за депутати, който се проведе на 11 юли, гласувалите изведнъж намаляха до 42.19 процента. А на 14 ноември, когато се проведоха едновременно парламентарни избори и първият кръг на президентските избори, активността се смъкна отново. Тогава 40.50 на сто гласуваха за държавен глава, а 40.23 на сто за народни представители. И сега дори този резултат беше „подобрен”.

Това е сериозен повод за безпокойство. По принцип се смята, че изборите за президент привличат повече избиратели, защото тогава те имат възможност да гласуват за конкретна личност. По всичко изглежда, че това вече не отговаря на истината.

Толкова ниска активност досега е наблюдавана единствено при избори за Европейски парламент. На последните такива през 2019 г. например гласуваха 32.64 процента от избирателите, показва статистиката на ЦИК. Евровотът, оправдано или не, винаги слабо е вълнувал гражданите. Очевидно е обаче, че нежеланието им да гласуват вече засяга силно и другите видове избори.

ИЗБРАН

Слабата активност, в крайна сметка, не попречи да бъде избран държавен глава. Със свое решение ЦИК официално обяви Румен Радев за президент, а Илияна Йотова – за вицепрезидент. Те печелят балотажа с 1 539 650 действителни гласа. Другата двойка, с която се съревноваваха – Анастас Герджиков и Невяна Митева, е била подкрепена от 733 791 избиратели. 34 169 души са използвали варианта „Не подкрепям никого”.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?