Медия без
политическа реклама

До 5 юни в София работят пунктове за събиране на стари матраци и мебели

Рециклирането на непотребните вещи пести ресурси и въглеродни емисии, припомнят от Столична община

29 Май 2024
Кампанията „Освободи се от старите мебели и матраци! Дай ги за рециклиране!“ е активна до 5 юни.
Кампанията „Освободи се от старите мебели и матраци! Дай ги за рециклиране!“ е активна до 5 юни.

До 5 юни жителите на София ще могат да се възползват от кампанията на Столична община за предаване на стари мебели и матраци, в рамките на която са организирани временни пунктове за събиране на едрогабаритни отпадъци. В акцията „Освободи се от старите мебели и матраци! Дай ги за рециклиране!“ за пръв път се приемат и използвани матраци.

"Разделното събиране на отпадъците, повторната употреба, намаляване на депонирането, ограничаване на нерегламентираните сметища и предотвратяване на замърсяването на въздуха с незаконно изгаряне са основни приоритети на Столичната община в устойчивото управление на отпадъците. Събирането на едрогабаритни отпадъци в София, по принцип, се осъществява като домакинствата ги оставят до сивите контейнери за смесен битов отпадък в точно определени дни и по график за всеки район се извозват. Тази година предоставяме още една възможност за събирането и оползотворяването на тези отпадъци в периода на пролетното почистване чрез мобилните пунктове. С помощта на партньорите в кампанията събраните мебели и матраци се връщат обратно в икономиката или като материали в редица индустрии, или за повторна употреба след предварителна подготовка. С това се пестят ресурси и въглеродни емисии с всички ползи за околната и градската среда", се казва в съобщението на "Московска" 33.

 Днес пункт за събиране на мебели и матраци има в районите "Подуяне" и "Оборище, а утре - във "Витоша". Списък с всички точки, на които може да се предават едрогабаритни отпадъци до 5 юни, може да се види тук.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата