facebook
twitter

България

40 души са арестувани в нова акция срещу ТЕЛК

Случаят е от Варна, открити са стотици хиляди евро
1544
Снимка БНТ

Акциите на прокуратурата и ГДБОП срещу злоупотреби в ТЕЛК продължават. 40 души, между които и лекари, са били арестувани вчера при операция на ГДБОП и прокуратурата във Варна, съобщи БНТ. 8 от тях са задържани за 72 часа и ще им бъдат повдигнати обвинения. Арестите са заради участие в схеми за издаване на решения на ТЕЛК. Наскоро арести имаше и в Ловеч и Търговище, отново по подобни обвинения.

Според БНР става дума за над 10 лекари, някои от които са от болниците "Св. Марина" и "Св. Анна" във Варна, както и за невролог от Добрич, за която се твърди, че е "в центъра на престъпната дейност". Смята се, че всички те са работили като организирана престъпна група. Лекарите са издавали ТЕЛК решения срещу колосални суми за несъществуващи заболявания, като неофициално се твърди, че при претърсвания на адреси на задържаните са открити стотици хиляди евро, дори милион. В огромна част от случаите това са били заболявания, които дават над 50% нетрудоспособност и съответно право на пенсия и добавки като винетки и безплатни карти за обществен транспорт.

Голяма част от пациентите с лекарски експертизи също са разпитвани от разследващите органи. Във вторник се очакват повече подробности.

Преди две седмици стана ясно, че лекарка от ТЕЛК във Враца е осъдила прокуратурата, че я е набедила в престъпление и е съсипала добрата й репутация. Тя е била арестувана заедно с други лекари от ТЕЛК по обвинение, че са поискали 300 лв. от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. 3 години по-късно обаче обвинението се срива.

 

АКТИВНОСТ

След като през януари зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че стотици милиони левове "изтичат в пясъка" заради фалшиви ТЕЛК решения, и на територията на цялата страна са извършени проверки, започнаха акции на ГДБОП и прокуратурата. Лекарка от Търговище бе осъдена екстрено на една година условно лишаване от свобода и глоба от 1000 лв. буквално две седмици след като беше заловена с подкуп. Следващата беше шефката на ТЕЛК в Ловеч, за която прокуратурата твърди, че е вземала подкупи от 200 до 1000 лв. за експертни решения, а в схемата са били замесени всички от местния ТЕЛК.

 

Ключови думи:

телк, злоупотреби
Все още няма коментари

Още

МЗ все пак се коригира за медицинската експертиза

19.03.2019

Ана Атанасова

541
Прокуратурата готви още предизборни акции срещу кметове

13.03.2019

1515 6
Нула точки за Бояна, която може да пляска с ръце

07.03.2019

Искра Ценкова

3207 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×