Медия без
политическа реклама

22 творби очакват зрители на софийския фестивал Lunar 2024

От 9 до 12 май след 19 ч. част от центъра на столицата ще затваря за автомобили, а метрото ще се движи до 1.30 ч.

07 Май 2024
Един от обектите по 4,5-километровия маршрут на фестивала ще е фасадата на хотел Hyatt Regency.
Булфото
Един от обектите по 4,5-километровия маршрут на фестивала ще е фасадата на хотел Hyatt Regency.

22 светлинни творби на открито ще бъдат представени във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. в третото издание на софийския фестивал Lunar. По традиция те ще украсят сгради в столицата, както и паркове. Над 20 артисти от цял свят ще представят изкуството си в 4,5-километров маршрут на събитието. Тази година организаторите обособяват нова фестивална зона – Южен парк 2. Както и при предишните издания, локациите ще бъдат достъпни безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Първият обект по 4,5-километровия маршрут на фестивала ще е фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia. Сюрреалистичната творба “Пътешественик” на полския артист Ари Дикиер ще пресъздаде ода за красотата на пътешествието, поясняват организаторите. 

Светът на приказките ще намери своя нов дом - сградата на БАН, която ще е част от програмата на събитието за първи път.

Тази година публиката ще може да се “потопи” в 360-градусово имерсивно преживяване, което ще я пренесе в най-горещите точки на планетата. То ще бъде разположено в Княжеската градина и ще бъде излъчвано в повторяемост през 30 минути.

Поемайки по бул. “Цар Освободител”, светлинният маршрут ще достигне до Националната галерия. Неговата фасада ще прикани зрителите да се отправят на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност.

Визуални артисти от пет държави ще оставят своя собствена следа върху намиращата се в непосредствена близост фасада на Държавна агенция “Архиви”. 

Следващата спирка ще бъде столичното Ларго, в което публиката ще има възможност да се отдаде на съзерцание на холограмната светлинна инсталация CyberFlo.

На крачки от пл. “Независимост” зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година – сградата в стил сецесион на Регионалния исторически музей – София. На нея творчески сили ще премерят седемте финалисти във второто издание на международния конкурс за видео мапинг, който тази година се провежда на тема “Митове и легенди”. В него взеха участие артисти от 18 държави, а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

Визуално пътешествие ще очаква всички посетители, поели към Градската градина, където красивата сграда на ул. “Княз Александър I” №4, ще бъде преобразена за втори път.

От 9 до 12 май движението по част от улиците "Ангел Кънчев", "Дякон Игнатий", "Леге", "Цар Шишман", "Московска" ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства след 19:00 часа. В участък от бул. "Цар Освободител" преминаването на автомобили се ограничава след 20:00 часа, съобщи зам.-кметът на София Илиян Павлов. Той призова хората да оставят автомобилите си и да се възползват от градския транспорт. 

До 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Нощните автобусни линии N1, N2, N3, N4 ще се движат с намален интервал, като тръгват към крайните спирки по маршрута от площад "Княз Александър Първи" в часовете: 00:00 ч., 00:30 ч., 01:00 ч., 02:00 ч., 03:00 ч., 04:00 часа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата