facebook
twitter

България

22 000 тежки машини в София минават без увеличение на данъка

Столичната община не обявява приходите си от частни автобуси, трактори и др.
401
 Илияна Кирилова
За влизане в центъра тежката строителна техника дължи такса, която от общината смятат, че е достатъчно висока.

Столичната община не планира промяна на данъка на над 22 000 тежки и товарни превозни средства, които са сред най-замърсяващите въздуха в София. Това призна зам.-кметът Дончо Барбалов на заседанието на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет. Заместникът на Йорданка Фандъкова изнесе статистика, според която няма да се изменя налогът за 4900 автобуса извън тези от градския транспорт, които са освободени от такъв. В списъка влизат още 8600 товарни автомобила до 12 т., около 8000 тежкотоварни машини над 12 т. и на 1000 трактора.

Барбалов премълча какво събира общината като такса от тези превозни средства, оповести единствено събрания данък от машините над 12 т. за тази година, който бил между 5 и 6 млн. лв. „Сега“ поиска информация за събраните приходи от частни автобуси, товарни автомобили до 12 т. и трактори, но до редакционното приключване на броя не получи такава. Незасегнати от новите данъци ще са и около 19 000 мотоциклета, 6400 мотопеда, 345 кораба и 23 скутера със софийска регистрация.

На 28 ноември кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че внася предложение за увеличаване на данъка за по-старите и за най-мощните автомобили, както и при сделки с недвижими имоти и коли. От 787 000 регистрирани автомобила на територията на столицата повишение на екоданъка няма да има за около 180 000 от по-старите автомобили, а за мощност - за 360 000, изчисли зам.-кметът Барбалов. Разчетите на кметството са, че от повишения автомобилен данък ще се съберат 18 млн. лв. повече.

СМЕТКИ

Твърденията на общината са, че парите ще се похарчат целево за подобряване качеството на въздуха в града чрез инвестиции в градския транспорт и за възстановяване на паркове и градинки. По време на дебатите в комисиите обаче опозицията в лицето на БСП и „Демократична България“ обвини Фандъкова и администрацията й, че не са заложили конкретни действия и че с допълнителните приходи ще се пълнят дупки в бюджета. Борис Бонев от „Спаси София“ пък коментира, че допълнителните приходи ще се използват за плащане на увеличените заплати в градския транспорт, което също няма пряка връзка с екологията.

Все още няма коментари

Още

София пренебрегна исканията за повече инвестиции по райони
Срещата в СОС за водата на Перник приключи без резултат

20.01.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ, ТАНЯ ПЕТРОВА

11031 25
Фандъкова не дойде на среща със софиянци за бюджета

17.01.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

5219 23

Влез или се регистрирай за да коментираш

×