Медия без
политическа реклама

До 2000 лв. е струвал фалшивият ТЕЛК във Варна

20 Февр. 2019АНА АТАНАСОВА

Подкупи от 1500 до 2000 лв. на човек са взимали лекари за издаване на фалшиви удостоверения от ТЕЛК във Варна, съобщиха от прокуратурата след акцията в понеделник, при която са задържани 45 души. Като обвиняеми са привлечени петима лекари и един посредник. 

От високата активност на прокуратурата - 44 образувани досъдебни производства за издаване на фалшиви ТЕЛК решения само от началото на годината досега, стана ясно, че във Варна цената на документите с невярно съдържание е най-висока. Установено е, че за да се получи инвалидна пенсия в Силистра, са плащани около 600 лева, обясниха вчера от полицията. При арестите в Ловеч се говореше за подкупи от 200-1000 лв., а задържаната лекарка в Търговище беше заловена за 200 лв., поискани за ТЕЛК решение.

"Работили са като търговско предприятие", коментира арестите във Варна зам. главният прокурор Иван Гешев. Кардиолог и неговият брат - сирийци, били в основата на престъпната схема. Разпитани са 31 души, взимали инвалидни пенсии без основание. У двама от задържаните лекари са намерени около 20 хиляди лева, а в две банкови касети на участници в схемата са открити над 1.6 млн. лв. 

Схемата започвала както и при останалите случаи - с издаването на документи за несъществуващи хронични заболявания. В някои случаи ТЕЛК получавали напълно здрави хора, в други - процентът инвалидност, от който зависи пенсията, се завишавал.

ПРЕД ОЧИТЕ

Главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов обясни, че проверките са започнали от областите, където има отпуснати най-много инвалидни пенсии. В област Силистра 30% от населението получава такива финансови помощи, а в Софийска област, където проверка върви от понеделник - 15 на сто.

Ключови думи:

ТЕЛК, фалшиви

Още по темата