Quantcast

Медия без
политическа реклама

11 са вече заразените от Спешна помощ в Пазарджик

Здравният министър направи спешно посещение в града

12 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Заболелите спешни медици в Пазарджик са вече 11, а техни колеги от филиалите в областта ще бъдат командировани, за да ги заместят. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова тв. Той отиде срешно в Пазарджик след като сутринта стана ясно, че има 6 заразени в спешната помощ. Няколко часа по-късно се оказа, че те вече са 11. Очакват се да излязат още 18 проби на останалите медици, обяви министърът. Сред заразените са лекар, медицински сестри, шофьори на линейки. Те са на възраст от 27 до 60 години.

Министърът се срещна с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-директора на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф, с директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов, представители на местната власт и медицински служители от центъра за спешна помощ и многопрофилната болница.

"В началото на епидемията трябваше да доставяме апаратура, но не можем да доставяме хората. Апелът ми е да се спазват противоепидемичните мерки, тъй като натискът  върху здравната система е голям", заяви здравният министър.

Направена е необходимата организация за отделяне на два потокa, така че да не се смесват хората, увери още Ангелов.

По отношение на необходимия ресурс за допълнителни възнаграждения на медиците, които досега не са включвани в диапазона на помощта, министърът заяви, че са необходими 40 млн. лева, за да се даде по 1000 лева на човек до края на годината. Направени са постъпки пред Министерския съвет и социалното министерство за преразпределяне от различни европейски фондове, за да се осигури подобен бюджет.

Той отново подчерта, че не се налагат въвеждането на нови противоепидемични мерки, но липсата на дисциплина и неизползването на дезинфектанти също е предпоставка за разпространяването на вируса.

Още по темата