facebook
twitter

България

10 съдии от ВСС намекнаха за оставка на Лозан Панов

Според тях председателят на ВКС прави недопустим опит за влияние върху магистрати
502
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Съдебните кадровици считат, че с обръщението си за казуса "Джок Полфрийман" председателят на ВКС Лозан Панов "напусна пределите на закона и етичните норми".

Десет членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се подписаха вчера под остра позиция срещу обръщението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, което той разпространи в понеделник по повод казуса "Джок Полфрийман". Според съдебните кадровици публично изразеното мнение на ръководителя на ВКС е недопустимо, като го призовават "също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест". Това вероятно е намек към Панов да подаде оставка от Върховния съд.

Подпис под изявлението са поставили Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков. Единствените членове на Съдийската колегия, които не са подкрепили позицията, са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Прави впечатление, че магистратите са използвали отделни цитати от обръщението на Панов, с които го критикуват. Така например председателят на ВКС призова съдебния състав, който разглежда казуса за възобновяване на делото за предсрочно освобождаване от затвора на австралийския гражданин Джок Полфрийман, да се произнесе по-бързо и "да се сложи край на това беззаконие и произвол". "Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността без страх", отговарят десетте членове на Съдийската колегия.

Според магистратите "обръщението на председателя на ВКС към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние". "Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" (според терминологията на г-н Панов от обръщението), но със сигурност е първото, по което председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от председателя на съда", категорични са съдиите в своята позиция. Те са на мнение, че "с обръщението си, поставено на интернет страницата на Върховния касационен съд, председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява".

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Заповедите на Ананиев може да се обжалват, но не съвсем

01.04.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1670 25
Съдебните заседания спират в цялата страна

15.03.2020

242
Лозан Панов призова за ограничаване на властта на главния прокурор

12.03.2020

Обновена

3892 20

Коментари

Magi

Имало и честни хора във ВСС. Вярно трима , но в тези времена са колкото триста. Сега като го почнат Панов, ще го изкарат по черен от дявола, нищо , че той е абсолютно прав по случая.

ГАМЕНЧЕТО

М-да, а на нас плебса ни остава само да събираме гилзите от войната между актовете. Докога?

ata

;-) Пластмасата от Световния океан няма кой да я събере. Биомасата от журналисти също. Отивам да си купя бунгало за 3 000.00 лева на моето си море - нека ме съдят после. Простолюдие от 7,4 милиарда колко  процента прави? ;-))))

Влез или се регистрирай за да коментираш

×