Quantcast

Медия без
политическа реклама

Земеделският министър ще може да променя сроковете за лова

12 Септ. 2019
Pixabay

Парламентът окончателно прие промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Част от тях бяха внесени заради епидемията от африканска чума по свинете. Целта на нововъведенията е да може държавата да реагира адекватно на епидемии и болести по животните. Това съобщиха от БНТ.

Една от промените е, че министърът на земеделието еднолично със своя заповед ще може да променя сроковете за ловуване на някои видове дивеч според конкретната обстановка след съгласуване с министъра на околната среда и водите като част от мерки по профилактика за ограничаване и ликвидиране на болестите по животните.

Промените бяха внесени от „Обединени патриоти“ и са въз основа на мерки за увеличаване на запасите на дивеча и усложняването на епизоотичната обстановка, свързана с разпространение на африканската чума по свинете, която води след себе си икономически загуби.

С промените в този законопроект ще помогнем да се извършат и допълнителни санитарни дейности. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. „Българските ловци ще бъдат готови да ги изпълнят, като имаме тяхното уверение след проведени срещи. Те също подкрепят този законопроект с две ръце. Министърът трябва да има възможност да регулира сроковете“.

Начините и методите на ловуване ще бъдат по-различни от друг период досега, ще се ловува извън сроковете и ловците трябва да се пречупят, заяви Добрев.

Предстои да се направи сериозна депопулация, за да може да прекратим разрастването на коварното заболяване, допълни той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?