Медия без
политическа реклама

Зеленски печели изборите с рекордно висок резултат в Украйна

Партията му "Слуга на народа" може да управлява самостоятелно, но е готова за коалиция с новата партия "Голос", която влезе в парламента

22 Юли 2019Обновена
ЕПА/БГНЕС

Партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" вероятно ще получи 237 места в 450-местния украински парламент и ще може да управлява самостоятелно. Това показват данните при обработени 50 процента от протоколите. Партията на президента може да спечели 115 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от вота по пропорционалната система. В страната се гласува по смесена система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - мажоритарно в един тур.

На второ място остава проруската "Опозиционна платформа" с 43 мандата. ”Опозиционна платформа” води на изборите в Донецка и Луганска област. В Донецка област при обработени 25.82 процента от протоколите партията получава между 33.18 и 52.53 процента, а в Луганска област - между 39.13 и 55.27 процента. Партията на бившия президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност" е на трето място с 27 депутати. "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук получава 20 места.

"Слуга на народа" е започнала да подготвя коалиционно споразумение за новия състав на украинската Върховна рада. Това съобщи лидерът на партията Дмитро Разумков, цитиран от ТАСС. "Проектът на коалиционното споразумение се пише, определени неща от него вече са готови", каза Разумков пред изданието "Бабел". "Сега няма да се разпростирам върху тях, няма да бъде коректно. Сега изхождаме от това как ние виждаме нещата. По-натам ще видим - самостоятелно ли ще формираме мнозинство или ще започнем да обсъждаме с някого коалиционно споразумение", допълни той. Лидерът на партията потвърди, че партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук може да стане коалиционен партньор на "Слуга на народа", но отбеляза, че за по-конкретни обсъждания по този въпрос е нужно да се изчакат изборните резултати. "Смятам, че нашата политическа сила показа нелош резултат, такъв, какъвто, ако не бъркам, в Украйна досега не е имало. Точно така, както през пролетта президентът Зеленски показа резултат, какъвто в тази страна не е имало, и не съм уверен, че някой ще успее да го повтори", каза той.

Певецът на рокбандата "Океан Елзи" Святослав Вакарчук от своя страна постави условия за участието му в бъдещи коалиции във Върховната рада. Като "червени линии", от които не би отстъпил, той посочи Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО, един закон за всички и икономика без олигарси.

Веднага след оповесяването на резултатите, украинският президент Володимир Зеленски отправи благодарности към избирателите за подкрепата и заяви, че няма да разочарова народа на Украйна.  ”Това не просто е страхотно. Това, е огромна отговорност и за мен, и за моята партия. Няма да разочароваме народа на Украйна! Нашите основни приоритети, повтарям ги за всеки гражданин на тази страна, са да спрем войната, да върнем пленниците и да преодолеем корупцията“, каза Зеленски. Избран триумфално на президентския пост през април, бившият комик завърши брилянтно второ действие от завоюването си на властта, отбелязва в. "Монд". С този плебисцит той се готви да поеме контрола върху парламента - задължителен етап в дълбокото преустройство на страната, което той обеща на избирателите. Обновлението вече е тук, допълва френският всекидневник.

Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство. Избирателната активност по данни от 20 часа е била 50,3%. Няма определен праг на избирателна активност, така че изборите във всички случаи ще бъдат обявени за валидни. Киев забрани участието на наблюдатели от Русия и се отказа да кани представители на ОССЕ, което се случва за първи път откакто в страната се провеждат парламентарни избори.Това са последните избори, които се провеждат по мажоритарно-пропорционалната система. След това ще влезе в сила новият избирателен кодекс, според който следващите депутати ще бъдат избрани от партийните листи.

Изборите бяха свикани от 41-годишния президент Володимир Зеленски, телевизионна звезда без политически опит. Той спечели президентските избори през април с голямо мнозинство, но се сблъска с парламент, подкрепящ предишното ръководство. Общо в избирателните списъци бяха включени 34 милиона украински граждани. В изборите обаче не участваха около 3 милиона жители на Донбас, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, защото избирателните секции в украинските дипломатически мисии бяха затворени, отбелязва ТАСС.

Прогнозите на социолозите се отнасят само за 225 места в парламента, избирани на пропорционален принцип. Останалите 199 депутати се избират по мажоритарната система в един тур.

След като грасува, Зеленски заяви, че иска нови лица в предстоящата парламентарна коалиция. "Не си представяме коалиция с никого от старата власт", каза президентът. Той добави, че един от първите законопроекти, които планира да предложи на новия парламент, ще бъде законът за отнемане на депутатски имунитет. Зеленски заяви още, че се водят консултации за кандидатурата на новия премиер. "Смятам, че този човек трябва да бъде професионален икономист. Искам да бъде независим човек", каза той.

Необходимо е да се промени системата на властта в Украйна, заяви Дмитро Разумков, оглавяващ президентската партия "Слуга на народа". Той добави, че съставът на новото правителство вече няма да се определя на принципа "свой-чужд", а на основа на професионализма. След като гласува, лидерката на партията "Отечество" Юлия Тимошенко заяви, че страната "няма излишно време за експерименти" и нацията е допускала грешки, "избирайки лидери на клановата система или техни марионетки".  Бившият президент Петро Порошенко заяви, че е гласувал за партия, "способна да спре руския реванш и да движи страната напред", към ЕС и НАТО. "Днес гласувам за европейския избор на Украйна и се радвам, че имам тази възможност. Искам Украйна да продължи да се движи по този път", каза гласоподавателка.

Зеленски и новото му правителство ще трябва и да изпълнят реформите, договорени с международните кредитори, за да получи Украйна нови заеми в размер за милиарди долари и за да бъде икономиката стабилна, отбелязват наблюдатели. Изборът на Зеленски за президент се възприема като отхвърляне на украинския политически елит, защото не успя да подобри жизнения стандарт, да изкорени корупцията и да сложи край на конфликта с Русия, обясни политологът Ирина Бекешкина.

"В Украйна има два фронта - от една страна е войната с Русия, а от друга - войната да се превърнем в истинска европейска държава - това е войната с корупцията и срещу олигархичната система. Предишните управляващи имаха известен успех на първия фронт, но решиха изобщо да не закачат втория. Украинският президент дели властта с парламента, като ще номинира премиер и ще сформира правителство. В навечерието на вота Зеленски обеща кабинет от технократи", каза тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата