facebook
twitter

Горещи новини

Започва разследване на случая със стентовете в пазарджишката болница

1979
Pixabay

Специализираната прокуратура се самосезира по повод в медийни публикации, разкриващи действия на лекари от болницата в Пазарджик, и по-конкретно – за поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна медицинска интервенция. По случая е тече проверка от различни държавни органи. 

Разследване на Нова Тв, излъчено по-рано днес показа, че кардиолог от болницата в Пазарджик поставя стентове по безкръвен метод на здрави хора, като ги заблуждавал, че имат стеснение на кръвоносен съд в сърцето. Заплащането за този труд навсякъде в страната е между 4000 и 8000 лева, дори в частните болници. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лева. Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според източници на телевизията, в случая в Пазарджик директорът на болницата дава на д-р Лазов близо 50%. Така той получава по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Според репортажа, кардиологът в областната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лева за януари.

ГДБОП трябва да установи дали има данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще проверява дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане. 

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

Проверката трябва да приключи в срок от 2 месеца.

Междувременно лекарят от болницата в Пазарджик изпрати до медиите опровержение, в което се твърди, че не е поставял стентове на здрави артерии. 

"Не съм поставял стентове на здрави артерии. При проверка на дейността на отделението с лекота ще се установи, че значителен процент над 50% от процедурите завършват без поставяне на стент, съобразно състоянието на пациента, което ясно илюстриара неверността и манипулативността на внушението, че се стентират пациенти без съответни показания". заявява медикът.

"Не е вярно, че съм получавал заплата от 57000 лв. Заплатата ми е в размер на около 1600 лв. месечно. Полученото ДМС е формирано въз основа на решение на Съвета на директорите на болницата №148/19.8.2013 и е в размер на 15% / а не 50 %/ от стойността на пътеката, като следва да се има предвид, че за месеца, за който Васил Иванов държеше да повтори поне петдесет пъти, всъщност от двама колеги, които извършваме процедурата, съм работил почти изключително аз и по обективни причини (отсъствие на колега, висока заболеваемост и т.н.), е формирано ДМС в голям размер, което обаче процентно напълно съответства на генерирания приход на болницата, съобразно свършената работа. Процентът ДМС не е изключение и много колеги от болницата получават същия процент" пише още в опровержението. 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Директор на болница е уволнен за злоупотреби с ТЕЛК

12.11.2019

АНА АТАНАСОВА

75 1
13-годишно момче във Ветово се оказа без ЕГН

29.10.2019

502 1
Бандити изпрали милиарди наркодолари чрез тонове злато

29.10.2019

1547

Коментари

Диагностик

Докторът е просил с 2 шапки... 

human_capital

Ай ако обичаш от болницата - в пазарджишкия затвор. Да ти разширят без стенд............

 

Това вече не са доктори. Изпечени мошенници са!

Invisible

     Има едни собственици в Швейцария, дето чакат стабилна сумичка  на месец от всяка синя кардиология.

     Хич не им е лесно на докторите.

     

    

Damien
снимка на Damien

И как прокуратурата ще оспорва лекарско решение?! Каква е тяхната компетентност? По тази логика те ще трябва да контролират всеки план за лечение. Малко ще е трудно да докажат умисъл. Анджиограмата не е математическо уравнение. Процентът на стеснение или запушване на артерията е приблизителен и оценката се дава от лекаря. Виждал съм как двама кардиолози дават различни преценки- един казва стеснение 50% ,а другият оценява на 80%. В първият случай стент не е нужен, а във вторият да.Съответно се процедира по решението на отговорният за лечението. Не съм виждал да се допитват до прокурор.. Като знаем у нас каква е квалификацията на прокурорите....Иначе е обчествена тайна ,че в Пз болницата стентовете се поставят на поразия. Нека проверят колко пъти на един човек се поставя стент при всяка анджиограма! Но подчертавам ,че материята е сложна и трябва изключително да се разчита на лекарската добросъвестност!

DIMM

А, то щото в други болници, в други градове все едно не слагат стентовете по същия начин, на поразия.

 

Навсякъде е същото положението. Да проверят Генчо Начев на колко се разписва и да вземат да му ревизират операциите. Ама няма как да стане - гарван, гарвану око не вади ... А хранилката е сериозна ...

cymen

Лекар в затвор няма да влезе. Независимо от престъплението. Независимо дали става въпрос за битово престъпление, за търговия с наркотици или за убийство на пациент. Бялата мафия няма да допусне прецедент. Ощетените, осакатените и роднините на убитите са сами да търсят, каквото имат да търсят.

beal

Много си прав, за съжаление... 

Желязко Желев

              От бърза помощ с баща ми попаднахме в хирургия.В стреса се подписах за операция.Баща ми на 81г. със сериозна деменция ,вече в операционната не позволява да го оперират.На моя въпрос какво му има отговора беше,че след операцията ще знаят.Факта че след несъстоялата се операция му назначиха допълнителни изследвания,че към днешна дата видимо е добре ме навежда на мисълта че щеше да бъде извършена излишна операция.

             Спестявам името на болницата и докторите защото не съм 100% сигурен.Но времето ще покаже.

Имайте едно на ум.Макар ,че в стреса едва ли ще разсъждавате рационално.

Rattrack

Та се сетих - а  доктор Генчо как стана мултимилионер?

Шеф на държавна болница с 14 млн по сметките...ама иначе всичко си е наред...

Шумахер
снимка на Шумахер


Ако позволиш: Проф. Генчо Начев се оказа най-богатият лекар у нас. Само декларираните му пари и имоти са за около 15 млн. лв. Четири апартамента в София, къщи в Драгалевци и Казанлък, дял от производствени помещения в с. Енина, Казанлъшко. „Мерцедес“, "Рейндж Роувър" и "Порше“. 70 000 лева кеш и влогове на стойност малко над 6 млн. Дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв., други инвестиции за 1 803 615 лв., чужди ценни книжа за 315 096 лв.

 

По-нататък: във врата му диша проф. Иван Миланов, директор на Четвърти километър. Четири апартамента в София, 2 в "Слънчев бряг", 4 в Поморие и 1 в Стара Загора, "Ауди А7" за близо 150 000 лв. и 3.1 млн. лв. на влог.
Далеч зад професорите крета новият шеф на здравната каца Дечо Дечев, доскоро директор на "Св. Иван Рилски" - 3 апартамента в София, къща в Рибарица, мезонет в Гърция и половин милион на влог.
 
Как от заплата на директор на държавна болница се правят такива пари?  

 

Проф. Начев е бил един от собствениците на фирма „Медикард“ ООД, която редовно печели обществени поръчки за десетки милиони. „Напуснал“, когато оглавил „Св. Екатерина“. Което обаче не е попречило на „Медикард“ да продължи да печели поръчки. Дали професорът е участвал в подялбата на дивидентите, не мога да кажа, мога само да си го помисля.
Е тук ще спря. А на езика са ми още толкова неща!
Докато Мутрьо е на власт, все ще е така! Защото да станеш милионер от заплата е възможно само при ГРОП.

PlaNed
снимка на PlaNed

Тогава си помислих, че вероятно е някаква грешка, но това май е само един от многото методи за доене на НЗОК

11.09.19 Пациент със съмнения за фалшива операция във Великотърновската болница

 

59-годишен мъж от Лясковец има съмнения, че в областната болница във Велико Търново му е направена фалшива операция на шийните прешлени. В епикризата, която получил пациентът, се посочва, че при изписването му неговата оперативна рана зараства, а той няма никакви белези на врата си, където би трябвало да е направена хирургичната интервенция. От Великотърновската болница отказват коментар по случая. 

 

http://bnr.bg/post/101165112/pacient-sas-samnenia-...

марк

 

 

 

                      Заради един банален рефлукс бях насочен кък кардиологична клиника . За един ден минах слаломът на изследванията и (не без помоща на приятели ) на другият ме сложиха на масата. Младо докторче с чувство за хумор , шегувайки се по време на манипулациите в един момент ме попита  дали искам да ми поставят стент. Отказах ! Тогава каза , че ще ми постави някакво мехурче и с това си остана .Никаква промяна ( освен 2 седмици ) в лекарствата .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×