Медия без
политическа реклама

Европрокурорите отказали да отложат обиските за жълтите павета за след изборите

Столична община не е претърсвана, след прокурорско разпореждане служителите предали документацията

01 Апр. 2023
Илияна Кирилова

Европейските прокурори, които в петък започнаха разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС при ремонта на историческия център на София, не са се съобразили с препоръките на служебното правителство да извършват претърсванията в офисите на фирмите-изпълнители след изборите.  

Това обясни пред бТВ главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той съобщи, че на 29 март от Европейската прокуратура са поискали среща с ГДБОП за съдействие при процесуално-следствените действия, а в петък - 31 март, след разпореждане на съда, са влезли за обиск в четири фирмени офиса. В Столичната община не е имало претърсвания, там служителите са получили прокурорско разпореждане и са предали цялата документация, уточни Тодоров.

Вчерашната акция на прокурорите на Кьовеши у нас веднага бе разкритикувана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който я определи като "втори Констинброд". Според Борисов спокойно обиските е можело да бъдат забавени за след изборите. Той обвини служебното правителство, че действа "тенденциозно и обслужва президента Радев".

Разследването на Евпопейската прокуратура с кодово име "Пътят на жълтото паве" е заради подозрения за корупция при управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Възможната корупция се изчислява на поне 3 милиона евро.

Европейската прокуратура (ЕППО) извършва претърсвания и изземвания днес в София в разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително неговите емблематични жълти павета.

Главният секретар на МВР: Заплахата срещу училищата е прекратена

Установено е, че заплахите срещу училищата са дошли от страна, която е извън Европейския съюз и те са прекратени още във вторник, обясни още главният секретар на МВР.

„От сряда до вчерашния ден заплахите бяха от 17-годишен ученик в София, който беше задържан. Той е заплашил огромен брой училища. Заплахите в сряда, четвъртък и в петък (29, 30 и 31 март) са дошли от него“, каза Тодоров. Единични заплахи са отправени от „имитатори“, които също са били ученици и са установени. Обяснението им е било, че не искат да ходят на училище.

„В понеделник и вторник (27 и 28 март) водещата версия беше за хибридна атака от страна, извън ЕС“, добави той.

Тодоров коментира и работата на МВР по предстоящите в неделя избори. „Рискови секции има във всеки един областен град и област. Те са поставени под особено внимание. Резултатите са добри. 120 са досъдебните и бързи производства. Може би влияние има и допускането на гласуване с хартиена бюлетина“, обясни още главният секретар на МВР.

„Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени щателни претърсвания. В утрешния ден те ще бъдат безопасни. Дадени са указания при съмнителен багаж избирателите да бъдат проверявани“, коментира още Тодоров. „При помещения, които са поставени под охрана, процедурата няма да се прилага. Ние сме поставили под наблюдение обектите, осъществяваме контрол на влизащите и излизащите. Ако бъде получен сигнал, нашите служители дискретно оглеждат общите помещения. Всички останали помещения са запечатани. Така ще се види дали сигналът е фалшив. Изборният процес се прекъсва само, ако бъде открит предмет, наподобяващ взрив“, подчерта той.

Главният секретар обяви още, че е извършена аутопсия и тя показва, че няма извършено насилие над тялото на Емил Боев, открито край Перник. Все още не ясна причината за смъртта. „На семейството беше казано, че това езеро предстои да бъде претърсено. По-рано беше замръзнало“, каза Тодоров.

 

 

Още по темата