facebook
twitter

Горещи новини

Върховни съдии решават дали да изпратят на КС казуса "Карадайъ-Пеевски"

Пленумът на ВАС ще заседава по искане на Десислава Иванчева
3382
Илияна Кирилова

Пленум на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) ще се проведе в сряда от 15.30 часа, съобщиха от съда. Заседанието е по повод постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европарламента, против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева и Искра Димитрова Михайлова, и двете от листата на ДПС. Двете заместиха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски като евродепутати, след като двамата се отказаха пред ЦИК. След това комисията обяви Алиева и Михайлова за избрани за членове на ЕП.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. "Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други", пише в жалбата. 

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВАС реши, че задължителните ваксини не са дискриминация

29.07.2020

2558 37
ТЕЦ "Брикел" се уреди да гори боклук без екооценка

20.07.2020

Обновена

1908 14
Насред официален разкол БСП ще атакува ГЕРБ с вот на недоверие

12.07.2020

Обновена

4958 121

Коментари

dream team
снимка на dream team

Карадайъ и Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите cлед провеждането на самите избори

Опитай да осмислиш горното и после пиши (това към №1).

Simplicissima
снимка на Simplicissima

чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други

Мисля, иде реч за накърнени права на избиратели, които са избирали с мерак двамцата, желаейки им от сърце да се курдисат в ЕП. Тъй хем да рахатясаме малко тук, хем да имаме в ЕП тези двамина еталонни парламентаристи от висш тертип. Та и там, на място, да им се кефят на мурафетите.

В този смисъл иде реч за измама и накърнени права да избираш кой да те представлява според действащия избирателен закон.

 

Иванчева??

hamer

Това същото не се ли отнася за Мария Габриел и Лиляна Павлова?

Джиджи

Би трябвало да се отнася. ?

 

Пак я опласкахме по български ... ?

Kurt Meyer

Безсмислен шум.

Джиджи

Кой знай?!!

 

Щото вместо да се изпрати казусА в КС, може да са изпрати напра'о ф ЕС!!! ???

Влез или се регистрирай за да коментираш