facebook
twitter

Горещи новини

Върховни съдии решават дали да изпратят на КС казуса "Карадайъ-Пеевски"

Пленумът на ВАС ще заседава по искане на Десислава Иванчева
3382
Илияна Кирилова

Пленум на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) ще се проведе в сряда от 15.30 часа, съобщиха от съда. Заседанието е по повод постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европарламента, против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева и Искра Димитрова Михайлова, и двете от листата на ДПС. Двете заместиха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски като евродепутати, след като двамата се отказаха пред ЦИК. След това комисията обяви Алиева и Михайлова за избрани за членове на ЕП.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. "Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други", пише в жалбата. 

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иван Гешев е бил в Москва на 17 май, а не на 17 април 2018 г.

17.07.2019

2790 9
По документи прокурорът Гешев бил в Москва при ареста на Иванчева

16.07.2019

7189 20
"Телетол" сезира Брюксел за "съмнения за корупция" на пътни шефове

10.07.2019

1468 4

Коментари

dream team
снимка на dream team

Карадайъ и Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите cлед провеждането на самите избори

Опитай да осмислиш горното и после пиши (това към №1).

Simplicissima
снимка на Simplicissima

чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други

Мисля, иде реч за накърнени права на избиратели, които са избирали с мерак двамцата, желаейки им от сърце да се курдисат в ЕП. Тъй хем да рахатясаме малко тук, хем да имаме в ЕП тези двамина еталонни парламентаристи от висш тертип. Та и там, на място, да им се кефят на мурафетите.

В този смисъл иде реч за измама и накърнени права да избираш кой да те представлява според действащия избирателен закон.

 

Иванчева👧👍

hamer

Това същото не се ли отнася за Мария Габриел и Лиляна Павлова?

Джиджи

Би трябвало да се отнася. 😍

 

Пак я опласкахме по български ... 👏

Kurt Meyer

Безсмислен шум.

Джиджи

Кой знай?!!

 

Щото вместо да се изпрати казусА в КС, може да са изпрати напра'о ф ЕС!!! 😄💃🐾

Влез или се регистрирай за да коментираш

×