Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военни престъпления на британската армия в Ирак и Афганистан били потулени

18 Ноем. 2019
Pixabay

Британски военни са извършили военни престъпления в Ирак и Афганистан, включително убийства и изтезания на цивилни, а това е било потулено, сочат секретни документи, до които са се добрали Би Би Си и в."Сънди таймс".

Те се позовават на военни следователи, разследващи действията на британските военни в Ирак и Афганистан, и инфомират, че един от членовете на Специалната военновъздушна служба (SAS) - специално звено на британските въоръжени сили, е извършил убийства. А също са прикрити изтезания на затворници и сексуалното насилие срещу тях от страна на бойци на шотландския боен отряд Black Watch.

Разследванията били фокусирани върху три случая. При единия се твърди, че командос на SAS е застрелял три деца и млад мъж в Афганистан през 2012 г., докато пиели чай у дома си. Това дело било прехвърлено на военната прокуратура, но тя не му е дала ход. Вторият случай е за насилие през 2003 г. срещу затворници в иракския затвор в Басра и убийство на двама от тях. Третият случай се отнася до убийството на иракски полицай през 2003 г.

Министерството на отбраната на Великобритания заявява пред двете медии, че "полицията е провела обширни разследвания на твърдения за британско поведение в Ирак и Афганистан". "Независимата военна прокуратура реши да не образува наказателно преследване по нито един от случаите, които са били отнесени за разглеждане", отбелязва Министерството на отбраната.

Британският военен контингент по време на войната в Ирак (2003 - 2011 г.) бе вторият по големина след този САЩ, с численост 45 000 души. Загинали са общо 179 британски военни. По време на войната в Афганистан (2001 - 2015) пък британската армия загуби 456 души.

Още по темата