Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виктор Орбан заплаши, че ФИДЕС ще напусне ЕНП

22 Ноем. 2019
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Унгарската управляваща партия ФИДЕС може да напусне Европейската народна партия (ЕНП) - заради засилващите се критики и предупреждения, които получи напоследък.

През март ЕНП замрази членството на ФИДЕС заради популистките антимиграционни кампании на Орбан и влошаващата се ситуация с върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата при неговото управление.

ФИДЕС дори не получи покана за конгреса на ЕНП в Загреб тази седмица. Дясноцентристкият паневропейски алианс обяви, че след анализ на ситуацията в Унгария ще реши дали да не изключи ФИДЕС. Според председателя Доналд Туск това ще стане ясно в края на януари.

Орбан реагира гневно на тези новини.  „Нашето членство е замразено. Чакаме ЕНП да изясни плановете си и гледните си точки и след това ще вземем решение“, каза той. „Въпросът е дали новият председател на ЕНП може да спре движението си вляво. Ако може, значи имаме общо бъдеще. Ако не, ще трябва да изградим друга политическа общност“, подчерта Орбан.

В речта си в Загреб Туск не спомена поименно Орбан, но обяви, че основната консервативна партийна група няма да възприема крайнодесния популизъм.

Ключови думи:

Виктор Орбан, Фидес, ЕНП

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?