facebook
twitter

Горещи новини

Учредява се българо-саудитска компания за инвестиции

593
Илияна Кирилова

"България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание", съобщи министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Това е станало ясно по време на среща между зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов и зам.-министъра на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд.

На 7 октомври 2018 г. в Рияд бе подписан Меморандум за разбирателство между МЗХГ и SALIC за създаване на компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност на С.Арабия. Двустранният документ бе подготвен във връзка със заявеното от българска и саудитска страна намерение за сътрудничество в областта на създаването на компания за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

Двамата заместник-министри обсъдиха сътрудничеството между двете страни. „Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, заяви българският заместник-министър. Той отчете, че се забелязва по-висок интерес от страна на български производители към традиционното изложение Saudi Agro Food Exhibition. През тази година страната ни е представена от двойно повече изложители – 15.

По предварителни данни, през периода януари-юни 2019 г. експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.

По време на посещението на д-р Янко Иванов в Рияд той и министърът на околната среда, водите и земеделието инж. Абдулрахман Ал-Фадли откриха българския щанд на изложението “Saudi Agro Food 2019”. Саудитското земеделско изложение представя най-новите технологични постижения, машини и практики в областта на селското стопанство. Тази година се провежда 38-ото издание и на него участват повече от 380 изложители, представляващи 34 държави. България участва за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии. Страната ни е представена от производители на млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България изгони още двама руски дипломати по обвинение в шпионаж

24.09.2020

Обновена

9281 184
Борисов: Летим с първите мъже на Саудитска Арабия

23.09.2020

Обновена

5889 55
Зоран Заев ще пътува първо в България

23.09.2020

638 6

Коментари

Jassie

Дано е добра възможност за пренебрежимо малкото хора, които произвеждат качествени продукти.

mamut

опасявам се България да не влезе в новата компания с апорт българска  земеделска земя.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Не се притеснявай за земята, с друго ще участвуваме.

Някогашния министър-председател на кралство Сърбия Никола Пашич изпратил телеграма до сръбския дипломатически представител в Цариград, в която му казвал: "У Цариград политика се ради со дупе или со паре. Сакам да ти река, че Српско кралевство паре нема. Действай!" 

Та и ние така.

Влез или се регистрирай за да коментираш